Poarta Carpaților este zona ecoturistică aflată între două parcuri naturale: Piatra Craiului și Bucegi, incluzând satele comunelor Bran, Fundata și Moieciu. Aceasta a fost creată de CEM – Centrul de Ecologie Montană, organizație non-profit, care încearcă să conserve zona și să îndrepte atenția către pericolul unei dezvoltări turistice urban-industriale. Ei sugerează alt tip de recreere, ecoturismul, și propun 9 trasee marcate prin care cei interesați pot descoperi frumusețe cadrului natural și tradițional de la poalele Munților Bucegi, Piatra Craiului și Leaota. Aceste trasee însumează aproximativ 100 km și sunt de tip circuit sau buclă. Marcajul lor este reprezentat printr-un omuleț, iar fiecare traseu are o culoare specifică. Traseele sunt practicabile tot timpul anului și se pretează atât familiilor, cât și drumeților și bicicliștilor.
Se pot vizita artizani care meșteșugăresc cu drag așa cum au învățat de la înaintașii lor și se pot degusta produse locale. Fânețele multicolore înveselesc atmosfera, iar așezările agro-pastorale întregesc peisajul. Astea sunt și motivele pentru care îmi place atât de mult zona. Totul este simplu, real.
Nu am vizitat toate satele din zonă, dar sunt pe lista mea.
- Bran
Satul este bijuteria zonei. Ce are în plus față de celelalte? Castelul Bran. Este de departe cel mai turistic sat din zonă, deopotrivă un loc de istorie, cât și cadru natural. Recunosc că nu am înnoptat aici, m-am oprit pentru a vizita castelul și Muzeul Satului și mi-am continuat drumul.
Activități:
– vizitarea Castelului Bran și al Muzeului Satului;
– plimbare cu sania trasă de cai;
– vizitarea Muzeului Național Bran;
– trasee montane în Munții Bucegi;
– practicarea sporturilor de iarnă pe pârtia Zănoaga;
Variante de cazare găsești AICI.
- Moieciu de Sus
Este satul în care am fost de cele mai multe ori, și asta deoarece de aici încep cele mai multe trasee ecoturistice din zonă. Primul traseu făcut a fost T3 – Plimbare prin Andole și m-a cucerit total. De atunci revin cu fiecare ocazie.
Activități:
– închiriere ATV-uri și biciclete;
– vizitarea cascadei La Chișătoare;
– practicarea sporturilor de iarnă în cadrul complexului Cheile Grădiștei;
– drumeții pe dealuri – traseele marcate care încep de aici sunt: T3 – plimbare prin Andole, T9 – la Amfiteatru, T8 – pe culmea Bisericuței, T6 – prin hotar la Șleaul Mândrului, T4 – hoinăreală prin Fundățica;
– trasee montane în Bucegi și Leaota. De aici am urcat către Vf. Bucșa în perioada înfloririi rhododendronului;
Unde să stai: Vlahia Inn, am stat de 3 ori și ne-a plăcut mult, și Mistral Resort, raport calitate-preț, excelent.
Mai multe variante de cazare găsești AICI.
- Șimon
Este mai puțin cunoscut decât vecinele sale, dar asta nu e un impediment, ci un avantaj. Pensiunile nu sunt construite dezordonat, ci păstrează specificul zonei.
Ne-am cunoscut într-o zi de iunie, după câteva zile de ploi, dar el ne-a așteptat senin.
Am mers pe culmea dealului până la Hanul Balaban, priveliștea de aici este superbă indiferent de direcția în care privești. Mi-aș fi făcut un culcuș în iarba înaltă, să trândăvesc la firul ierbii, dar era udă și am renunțat.
Am găsit aici exact ceea ce am căutat, autenticitatea satului românesc de la munte. Această scurtă drumeție printre fânețe cu priveliști spre culmi înalte și aer curat de munte a fost ca o boare de vânt într-o zi călduroasă.
Activități:
– plimbare pe Dealul Balabanului și vizitarea Mănăstirii Bran;
– plimbare pe valea râului Șimon și picnic pe malul apei;
– trasee montane către Munții Bucegi, noi l-am făcut pe cel către Cascada Moara Dracului;
Unde să stai: Pensiunea Hanul Oierului. Este o pensiune agroturistică decorată în stil rustic și care se încadrează perfect în atmosfera pitorească a văii satului Șimon.
Mai multe variante de cazare găsești AICI.
- Fundata
Este considerată localitatea aflată la cea mai mare altitudine, aproximativ 1300 m, și se mai spune că ar avea cel mai curat aer. Îl consider cel mai fotogenic sat, imaginile de aici au făcut înconjurul internetului.
Activități:
– plimbare prin sat și pe dealurile lui. Traseele marcate care încep din Fundata sunt: T2 – Hai hui prin Fundata, T5 – Lacul fără Fund, T7 – la pas prin Giuvala;
– parcurgerea traseelor ecoturistice cu bicicleta. Din cele 3, T5 și T7 sunt recomandate, dar și bucăți din T2;
– vizitarea muzeului familiei Stoian;
– practicarea sporturilor de iarnă în cadrul complexului Cheile Grădiștei;
Unde să stai: Cheile Grădiștei Fundata, este un resort situat într-un cadru de poveste cu multe spații de care și activități de petrecere a timpului liber.
Mai multe variante de cazare găsești AICI.
- Peștera
Nu doar satul este pitoresc, ci și drumul de acces care șerpuiește pe deal. Iubitorii de natură, de viața la țară aici trebuie să vină.
Activități:
– vizitarea Peșterii Liliecilor;
– trasee montane în Piatra Craiului, noi l-am făcut pe cel către Vf. La Om;
– drumeție până în satul Măgura, pe jos sau cu bicicleta;
– plimbare prin sat ca să descoperi peisaje de vis;
Variante de cazare găsești AICI.
- Șirnea
A fost primul sat turistic al României, atestare obținută încă din vremea comuniștilor. A avut succes rapid, dar apoi a luat-o pe o culme descendentă. Acum este un loc liniștit și de explorat în pas molcom. Care după părerea mea nu este un lucru rău, mai ales pentru că nu suntem capabili să dezvoltăm comunități în armonie cu locul și natura.
Activități
– plimbare pe dealurile sale, traseul T1 – hoinăreală prin Șirnea înconjoară satul și oferă priveliști superbe către Piatra Craiului și Bucegi;
– vizitarea Muzeului Etnografic din sat;
– degustarea de produse culinare tradiționale, în special brânzeturi;
– în perioada sărbătorilor tradiționale au loc evenimente și activități interesante. Aceste sărbători sunt: 25 – 31 Ianuarie – Iarna la Șirnea, 23 Iunie – Ziua Olimpică, 23 – 24 Iunie – Sânziene, 25 Iunie – 5 Iulie – Măsura laptelui și întâlnirea fiilor satului, 25 Octombrie – Focul lui Sumedru;
Unde să stai: recomand Pensiunea Soarelui, este situată în vârf de deal și ai impresia că poți atinge munții de la fereastră. Nu m-am cazat aici, dar am trecut pe lângă ea, mi-a plăcut așezarea și cu siguranță voi reveni să înnoptez aici.
Alte variante de cazare găsești AICI.
Nu-i așa că ți-am făcut chef de ducă? 😀