Domul din Orvieto, în dulcele stil gotic

DSC00489

   Vizita la Civita di Bagnoregio a durat neaşteptat de puțin, aşadar, am mai avut timp de o altă vizită, la Orvieto. Nu este departe, 15-20 minute, am urmat indicatoarele. Chiar dacă este aproape, Orvieto se află în regiunea Umbria. Şi acesta este fondat de etrusci şi este situat pe o colină de tuf vulcanic.

Mai greu a fost cu găsirea parcării, în oraş era numai pentru rezidenți, prea în afară nu vroiam să lăsăm maşina. Ne-am învârtit fără succes şi am hotărât să parcăm în prima parcare găsită. Găsită parcarea, surpriză la coborâre: exact în spatele Domului, simbolul oraşului şi ţinta noastră, mai bine de atât nici că se putea. Am parcurs o stradă îngustă cu înalte clădiri la capătul căreia se află piaţa cu al său Dom. A fost un impact putenic pentru ochi, după străduța îngustă am dat în hăul acela de piață în care se află imensa catedrală, Santa Maria Assunta.

domul din orvieto

A fost începută în anul 1290 sub îndrumarea Papei Nicolae al IV-lea, iar lucrările s-au lungit până în secolul XVII. Fațada aurie, în stil gotic capturează  şi încântă privirea. E decorată cu basoreliefuri, mozaicuri şi statui cu simboluri ale evangheliştilor. Aceste detalii meticulos lucrate şi finisajele perfecte fac diferenţa, nu e de mirare că a durat circa 3 secole construcţia lui.

domul din orvieto

domul din orvieto

domul din orvieto

domul din orvieto

domul din orvieto

4 turnuri înalte încheiate cu vârfuri ascuți, îi înnobilează eleganța. În centru se află un mare şi superb ,,rosone” deasupra căruia se găsesc 12 nişe cu statuile celor 12 apostoli, iar în lateral, se găsesc alte 12 nişe cu statuile a 12 profeți din Vechiul Testament. Partea cea mai nouă a fațadei este constituită din cele 3 uşi din bronz care permit accesul în catedrală. Pereții laterali ai Domului sunt în contrast cu fațada laborios lucrată, fiind executată din linii alternative de bazalt alb şi travertin gri-albăstrui.

domul din orvieto

Interiorul este spațios, despărțit în 3 nave şi decorat cu linii alternative asemeni pereților laterali externi, partea mai înaltă este pictată în dungi albe şi negre.

domul din orvieto

Capela Madonna di San Brizio este cunoscută pentru minunatele fresce şi destul de explicite (ori nu sunt eu obişnuită să văd bărbaţi complet dezbrăcaţi pictaţi în biserici) , este separată de restul catedralei de o poartă din fier.

domul din orvieto

Program:

noiembrie-februarie: 09,30-13,00; 14,30-17,00

martie şi octombrie: 09,30-18,00

aprilie-septembrie: 09,30-19,00

Preț bilet:

-Domul şi Capela San Brizio- 3,00€

-bilet unic: Domul, Tesoro della Cattedrale, Capela San Brizio, Palazzi Papali, Biserica Sant’ Agostino- 5,00€

-Muzeul Modo:Palazzi Papali, Biserica Sant’ Agostino- 4,00€

2 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Mie personal imi place la nebunie stilul gotic, e clar ca are un farmec si un fel de mister, aparte.

    1. Asa e! Uita-te la catedralele care sunt considerate cele mai frumoase (ca tot suntem la capitolul catedrale), multe dintre ele sunt in stil gotic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *