Lucca, ce bine că eşti, ce minune că te-am cunoscut

 lucca      Primul contact cu Lucca l-am avut seara, imediat după check-in. Am profitat de proximitatea oraşului, la doar câteva minute de condus şi la ora 20 paşii noştri băteau străzile aproape goale din Lucca. Oraşul este înconjurat de ziduri groase şi înalte devenite străzi pietonale după ce funcția pentru care au fost construite (de apărare) a ajuns inutilă. Au o lungime de circa 4 km şi sunt conservate în stare perfectă. Intrarea în oraş se face prin 6 porți. Seara am intrat prin moderna Poarta Santa Maria

DSC01938

…a doua zi, prin Poarta Sant’Anna.

DSC01985

Probleme cu parcarea n-am avut nici seara, nici dimineața, am parcat chiar la intrare, în afara zidurilor. De la 8 seara la 8 dimineața parcarea nu se plăteşte, iar ziua costă 1,00€/oră. E de preferat parcarea în afara zidurilor, o dată intrat ai de-a face cu străzi înguste, centrul istoric este pietonal şi foarte mulți biciclişti.

Recomandare! Primul lucru care trebuie făcut la intrarea în oraş e să intrați într-un oficiu de informații şi să vă luați o hartă a oraşului. Noi n-am făcut aşa şi am hoinărit în neştire pe străzi fără nicio direcție.

Se spune despre Lucca că ar fi oraşul cu 100 de biserici, cele care au fost şi cele care încă se păstrează. Când am aflat această informație, masculii grupului erau terifiați: sper că nu vreți să intrați în toate. N-am găsit 100, dar în cele pe care le-am întâlnit, am intrat (dacă nu se plătea). Până aici, nu am mai întâlnit ca în atât de multe biserici să se perceapă taxă de intrare: ba era catedrala, ba era organizată vreo expoziție. Biserici superbe, pline de istorie, dar care mi-au atins sufletul sensibil sunt:

Basilica San Frediano. E una dintre cele mai mari şi vechi biserici din Lucca, este în stil romanic şi se distinge prin impresionantul mozaic de pe fațadă. Am văzut-o doar seara, a doua zi n-am mai găsit-o, harta, unde-i harta? A fost construită în secolul XII peste o biserică din secolul VI.

lucca

Biserica San Michele in Foro. Cred că nu exagerez când spun că este cea mai frumoasă biserică din Lucca, în plus, intrarea este gratuită. La această biserică am revăzut stilul de la Domul din Pisa, mai tarziu aveam să aflu că este un stil specific zonei şi anume stilul romanic pisan. Înăuntru aceeaşi asemănare, simplu, din granit, despărţit în 3 nave.

lucca

lucca

Biserica Santi Giovanni e Reparata. Aici n-am intrat că au vrut bani, dar am tras cu un ochi înăuntru. Construită în secolul XII peste o biserică din secolul V şi un cimitir din secolul VI. Săpăturile arheologice ale vechii biserici se pot vizita prin vizite ghidate. În cei 4,00€ pentru accesul în biserică era inclusă şi vizita ghidă şi intrarea în baptisteriu.

DSC02231

DSC02237

Domul sau Catedrala San Martino. Acelaşi stil romanic pisan caracterizează fațada domului cu decorațiuni şi arcade de o frumusețe extraordinară. Nici aici nu am intrat, 4,00€ intrarea. Şi acesta a fost construit peste o veche biserică din secolul VI, complet restaurat între 1060 şi 1070, iar lucrările executate între secolul XII şi XV îl aduc la aspectul actual. Dar ați observat ceva ciudat la el? Fațada este asimetrică, partea dreaptă este mai lungă decât partea stângă. Nu se ştie care e motivul pentru care e aşa şi de ce a rămas imperfectă, în condițiile în care bisercile trebuiau să fie perfecte deoarece acesta este cuvântul care îl caracterizează pe Dumnezeu.

lucca

lucca

Lucca aduce un pic cu San Gimignano, mă refer la turnuri. Am numărat vreo 13, incluse cele ale bisericilor. N-am urcat în toate, ci doar în două. Primul a fost faimosul Torre Guinigi. Are circa 45 m înălțime şi se distinge de celelalte turnuri prin moțul de copaci care cresc deasupra lui. A fost construit de familia Guinigi, una dintre cele mai bogate şi puternice familii din Lucca, în secolul XV. După 250 de trepte, o superbă panoramă îți e răsplata. Ai la picioarele tale centrul istoric, iar în depărtare se zăresc munții care în momentul vizitei erau plini de zăpadă. Biletul costă 4,00€ sau 6,00€ în care este înclusă vizita în Torre delle Ore şi Grădina Botanică. Desigur că noi n-am ştiut şi am plătit câte 4,00€ la fiecare turn. Programul începe la 10,30 şi se încheie la 16, 30 în ianuarie, februarie, noiembrie şi decembrie, la 17,30 în martie şi octombrie, la 18, 30 în aprilie şi mai, la 19, 30 din iunie şi până în septembrie.

Torre Guinigi

DSC02118

Domul

lucca

Basilica San Frediano

lucca

Strada Fillungo care străbate centrul istoric de la nord la sud

lucca

lucca

Celălalt turn în care am urcat este Torre delle Ore sau dell’Orologio. Aceste este cel mai înalt turn din oraş, de acum şi chiar din perioada medievală când Lucca era deținătoarea a 130 de astfel de turnuri, dovadă a puterii şi importanței ale familiilor, altă asemănare cu San Gimignano. Ceasul este pus în mişcare de un mecanism din anul 1754. A fost construit în secolul XIII şi se urcă 207 trepte din lemn. Pe la jumătatea traseului se poate vedea mecanismul care dă viața ceasului. Am lăsat 4,00€ şi aici. Am mai fi urcat şi în alte turnuri dacă nu vroiau de fiecare dată cei 4,00 €. Programul începe la 9,30 şi se termină la 17,30 în martie, la 18,30 în aprilie şi mai, la 19,30 din iunie până în octombrie. E închis în ianuarie, februarie, noiembrie şi decembrie.

Torre Guinigi văzut din Torre delle Ore

lucca

Domul

lucca

San Michele in Foro

lucca

DSC02185

Am ajuns şi în Piazza dell’Anfiteatro, piață de neratat care a ,,răsărit” pe locul fostului for roman păstrându-i forma ovală. Intrarea în piață se face prin 4 porți care corespund vechilor intrări. Este înconjurată de restaurante atrăgătoare, baruri care te îmbie cu mirosul cafelei proaspăt făcute şi magazine cu suveniruri.

lucca

DSC02138

Lucca este oraşul de naştere a compozitorului Giacomo Puccini, mândria oraşului. În onoarea lui, casa în care a copilărit a fost transformată în muzeu, iar în piaţa în care se află palatul se găseşte şi o statuie a acestuia.

DSC01984

Am ajuns în Piazza Napoleone sau Piazza Grande, cum este cunoscută local, unde se încheie incursiunea turistică, lăsând timp şi celei gastronomice. Concluzia este că ,,totul în Lucca este extraordinar”. Este atât de pitoresc, vechi, minunat încât inevitabil te vei îndrăgosti de el. Mă poate contrazice cineva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *