San Gimignano, cel mai iubit dintre orăşelele toscane

Oraşul turnurilor frumoase, Manhattan-ul medieval, Oraşul celor 100 de turnuri

      Sub aceste denumiri mai este cunoscut orăşelul cu arhitectura medievală cea mai bine conservată. Acesta este şi motivul pentru care face parte din patrimoniul UNESCO. Se spune că în perioada lui de glorie ar fi avut 72 de turnuri, astăzi se numără 13, 14 sau 15 (depinde de sursă). Aceste turnuri erau construite de familiile bogate pentru a-şi etala importanța şi bogăția. Si mai interesant, aceste turnuri erau locuite chiar dacă erau strâmte, 1 m pe 2 m. La parter îşi desfăşurau activitatea comercială, la primul etaj erau dormitoarele, iar în partea cea mai înaltă era bucătăria.

     San Gimignano ia naştere pe un deal locuit de etrusci din secolul III î.H. după cum demonstrează numereoase mărturii argheologice, în special morminte, găsite în această zonă. Însă, prima atestare documentară are loc în anul 929. Ales din motive strategice, dealul fiind dominant în Valea Elsa ce îl înconjoara.

       Când am decis să facem un week-end în Toscana, nu aveam nicio idee ce vrem să vedem, aşa că am dat un search pe google, la imagini şi mi-a ieşit minunea asta cu ale sale turnuri şi am zis că TREBUIE să ajungem. Nu a trebuit să conving pe nimeni, ba mai mult, au venit cu aceleaşi propuneri. Asta-i spiritul care-mi place!

sa

Sursa foto

       Depărtişor e Toscana asta de Roma, în jur de vreo 300 km. Am ajuns după-amiaza şi ne-am dedicat lui până seara. Numeroase parcări sunt puse la dispoziţia turistului, toate cu plată. Noi ne-am ,,bucurat” de o parcare fără plată, dar cu o limită de 2 ore. Cum socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, am stat mult peste limită şi o frumoasă surpriză ne-a aşteptat la întoarcere, de 30,00 E.

       Sunt mai multe intrări în oraş, noi am intrat pe cea cu liftul, prin poarta San Matteo. Am mers puțin pe lângă ziduri, este un oraş fortificat şi apoi am intrat în oraş. Prima oprire, Piazza Sant’Agostino şi biserica omonimă, cea mai importantă din oraş după Duomo. Faţadă simplă, austeră şi un interior bogat în opere preţioase ale unor artişti din perioada medievală şi renascentistă.

Biserica Sant’Agostino

san gimignano

Continuăm pe străduţe, lăsându-ne conduşi de instinct când, la un moment dat, turnurile şi turnurile-casă ne întâmpină mărețe.

san gimignano

Această stradă ne duce în Piazza del Duomo cu al său Duomo sau Collegiata, în stil romanic toscan, din anul 1100, dar foarte bine conservat. Spre ghinionul nostru, era închis.

san gimignano

Pe lângă dom, numeroase palate şi turnuri importante se pot admira: Vechiul Palat Podestà cu Turnul Rognosa(52 m), Turnul Chigi, Turnurile Gemene Salvucci, Noul Palat Podestà cu Turnul Grossa, cel mai înalt din San Gimignano(54 m) şi pe care este permisă urcarea.

Noul Palat Podestà şi Turnul Grossa

san gimignano

Vechiul Palat Podestà şi Turnul Rognosa

san gimignano

san gimignano

san gimignano

Turnurile geneme

san gimignano

Imediat din Piazza del Duomo, intrăm în Piazza della Cisterna, centrul comercial al orăşelului şi aceasta cu importante palate şi turnuri: Palatul Tortoli cu Turnul Mozza, Palatul Ardinghelli cu cele 2 turnuri, Palatul Ridolfi, Pellari şi Lupi cu Turnul Diavolului (del Diavolo).

san gimignano

Palatul Ardinghelli

san gimignano

Palatul Tortoli şi Turnul Mozza

san gimignano

Turnul Diavolului

san gimignano

Am dat şi peste un Muzeu al Torturii, nu l-am vizitat, dar de la intrare părea înfricoşător de interesant.

DSC08117

În partea cea mai înaltă se află resturile unei fortărețe, Rocca di Montestaffoli. Nu am mai reuşit să ne bucurăm de panorama de aici, fiind deja noapte. Pe  cine pot să bat că se înnoptează la ora 5?

       Piazze, ziduri şi multe, multe turnuri, ăsta-i farmecul lui San Gimignano. Plimbându-te pe străzile sale chiar ai impresia că timpul s-a oprit în loc ani în urmă. Multe magazine cu produse artizanale, din piele, foarte multă piele, toată Toscana este caracterizată de acest aspect, ceramică, suveniruri, dulciuri şi produse tradiționale(scumpe, ce-i drept), restaurante fancy cu aer medieval. Merită sa îi fie descoperit cu calm fiecare colțişor, istoria şi tradițiile.

san gimignano

san gimignano

san gimignano

san gimignano

20141101_183644

 

 

 

Te-am convins să-l iei în considerare la următoarea ta vacanţă în Toscana, nu?

4 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Toscana pare o idee foarte buna pentru concediul meu din vara pe care inca incercam sa stabilesc. Cred ca ar fi locul ideal pentru concediul meu, ce parere ai?

    1. E o idee foarte buna. Nu uitati sa includeti si Siena in program, este superba, personal, mi-a placut mult mai mult decat Florenta.

  2. Pe mine m-ai convins sigur 🙂 Data viitoare o sa o iau pe sora mea (locuieste in Italia) sa vizitam pe indelete zona (+ alte zone pe care vreau de mult sa le vad)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *