Montepulciano-să descoperim perla secolului XV

       Am plecat din Siena şi am făcut o scurtă oprire la Montepulciano că era câtuşi de cât în drumul nostru. Ne-am abătut de la autostradă vreo 20 km. Dacă nu ați auzit de el ca destinație turistică, atunci ați auzit de ale sale vinuri. Am ajuns pe înserat şi am avut parte de un apus ca la carte peste dealurile Toscanei. Nu ştiu dacă a fost mai mult rău decât bine pentru că nu l-am putut admira la lumina zilei, dar în straiele de luminoase de seară era foarte chic.

       Montepulciano are la piciorele sale Val d’Orcia, parte a patrimoniului UNESCO pentru peisaje sale naturale şi Valdichiana. Deci, nu putem pune la îndoială frumuseţea peisajelor ce îl înconjoară. Are origini etrusce, iar perioada lui de glorie a fost în secolul XV când s-a ajuns la stabilitate politică şi economică. A coincis cu perioada de înflorire culturală care a dus la construirea a numeroase palate de către nume mari ale arhitecturii din acea vreme şi a devenit Perla secolului XV.

       Ceea ce mulți nu ştiu despre Montepulciano este că aici au fost filmate câteva scene din Twilight, New Moon. Deşi, s-a răspândit vestea că acestea ar fi avut loc la Volterra pentru a exista o legătură cu familia Volturi din film. Aceasta este cea mai nouă producție filmată aici, dar întorcându-ne puțin în timp, dăm peste Pacientul Englez sau Visul unei nopți de vară. Acestea fiind spuse, să începem incursiunea că nu avem mult timp. Chiar la intrare se află o biserică, pare nouă, o fotografiem şi continuăm spre centrul istoric. Orăşelul are o stradă principală din care pornesc mici şi înguste străduțe.

montepulciano

montepulciano

       Este înconjurat de ziduri groase, iar noi ne facem intrarea pe una dintre porțile principale, Porta al Prato. Intrăm pe strada principală de-a lungul căreia se găsesc numeroase şi variate magazine şi restaurante.

montepulciano

montepulciano

Biserica Sant’Agostino

montepulciano

       În piața în care se află Biserica Sant’Agostino, găsim şi un turn, Torre di Pulcinella, secolul XVI, deasupra căruia este un fel de păpuşă care bate la ore fixe. L-am văzut în acțiune, interesant!

montepulciano

 

Am dat şi aici peste un Muzeu al Torturii, cam dese, să fi fost aşa de ostili locuitorii zonei?

montepulciano

       Ajungem în Piazza Grande, punctul cel mai înalt, inima istorică şi civică a orăşelului  cu importante palate(Palatul Comunal, Palatul Căpitanului) , Domul şi este locul unde au fost filmate scenele din Twilight.

Palatul Nobili-Tarugi şi Palatul Căpitanului Poporului, în centru Pozzo dei Grifi e dei Leoni.

montepulciano

       Palatul Comunal îl zărim dinainte de a ajunge în piață, iar când ajungem în fața lui am un déjà-vu, este aproape identic cu Palazzo Vecchio din Florența. Asemănarea nu este întâmplătoare, ci aşa a dorit sufletul lui Cosimo I dei Medici, cel care a vrut palatul.

montepulciano

       Domul, care este şi catedrală, Santa Maria Assunta, a fost ridicat între 1594 şi 1680 pe locul unei vechi biserici din anul 1000. Fațada este a rămas neterminată, simplă, în contrast cu interiorul elegant, împărțit în 3 nave şi care adăposteşte numeroase opere de artă.

montepulciano

       Am fost, am văzut, acum plecăm. Nu ştiu cum este pe timpul zilei, dar noi l-am găsit aproape fără nicio suflare pe străzi, în special în partea de sus a oraşului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *