San Marino-țară mică, frumusețe mare

         De drept, San Marino este o țară, deşi, nu pare. Dacă n-ai şti, l-ai putea confunda lejer cu burg cocoțat pe vârf de munte. Are numai 60 de kilometri pătrați (cu aproximație), se află la granița dintre provinciile Emilia-Romagna şi Marche şi se învecinează din toată părțile cu Italia că doar e teritoriu din teritoriul ei. Este cea mai mică republică din lume, are cea mai veche constituție, iar după Vatican şi Monaco este al treilea cel mai mic stat din Europa. Şi încă un aspect ce nu trebuie neglijat, din 2008, centrul istoric şi Muntele Titano fac parte din Patrimoniul UNESCO.

Era seara zilei de Crăciun. Am ajuns cu maşina până la poarta de acces în oraş Poarta San Francesco, deşi, credeam că trebuia să luăm telecabina, aşa era scris în câteva relatări găsite pe internet. Găsim şi parcare la câțiva zeci de metri de intrare, norocul a fost de partea noastră. Nu vrem decât o oră-două de plimbare fără nicio țintă, pe străzile minunatului orăşel. Totul era ca într-o poveste, decorațiuni de Crăciun, brazi frumos împodobiți, presepi (scene cu naşterea lui Iisus), personaje de desene animate să bucure şi sufletul celor mici (şi nu numai), muzică. Un mod frumos de a încheia o zi.

san marino

san marino

san marino

DSC07798

san marino

san marino

Turnul Rocca sau Guaita noaptea văzut din Pasul Vrăjitoarelor

san marino

Bazilica din San Marino pe fațada căruia se derulau imagini din diferite sectoare, nu doar religioase. A fost construită începând cu anul 1826 peste o antică biserică.

DSC07703

A doua zi de dimineață, eram prezenți iar la poarta lui, de data asta cu gânduri serioase, să-i ,,cucerim” şi celelalte 2 turnuri (la primul am ajuns cu o seară înainte). Dar nu înainte de o altă plimbare la lumina soarelui. Aşa am văzut o altă față a San Marino-ului, cea turistică. Forfotă, chioşcuri cu mâncare de stradă şi băuturi, handmade, magazine cu suveniruri care, apropo, sunt mult mai ieftine decât în mama lui, Italia.

Dacă cu o seară înainte am început turul mergând în stânga porții, de data aceasta l-am început din dreapta. Eram singurii prin acele părți, nu ne-a deranjat deloc.

Am ajuns în Piazza della Libertà, probabil cel mai reprezentativ loc din San Marino,  în care se găseşte Palazzo Pubblico (Palatul Public) care a fost construit între 1884 şi 1894. Aici au loc manifestațiile zilelor naționale şi se poate vedea schimbul gărzii, în fiecare zi, în fiecare oră la şi jumătate.

san marino

De aici se poate admira o superbă panoramă către valea de la baza muntelui.

Continuăm spre turnuri…

Ajungem într-un punct de unde se poate vedea primul turn, marele abrupt de sub el şi toată valea acoperită de ceață deasă din care răzbeau vârfurile mai înalte ale dealurilor, asemeni unor mici insulițe. Fain loc!

Turnul Guaita văzut din punctul panoramic, aflat în apropiere de al doilea turn. A fost construit în secolul XI şi este înconjurat de cea mai veche centură de ziduri din San Marino.

san marino

Turnul Cesta sau Fratta este al doilea turn şi se înalță în punctul cel mai înalt al muntelui Titano. Acesta a fost construit în secolul XIII şi găzduieşte Muzeul Armelor Antice.

san marino

Turnul Guaita văzut din fața Turnului Cesta

san marino

Turnul Montale este al treilea turn, a fost construit în secolul XIV şi cel mai mic dintre cele trei. În interiorul său era o închisoare,  cu o adâncime de 8 metri.

Văzut de departe…

san marino

…şi de aproape

san marino

De reținut!

-nu-ți trebuie buletin sau paşaport la intrarea în țară, nimeni nu te întreabă nimic, nici măcar ce faci.

-nu vorbiți la telefon şi nu navigați pe internet. Oricum, veți primi mesaj cu tarifele şi vă veți convinge singuri că nu e rentabil.

-se vorbeşte italiana.

-moneda națională este euro.

––––––––––––––-

2 comentarii Adaugă-l pe al tău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *