Greşeli alimentare pe care turiştii le fac în Italia

 greseli alimentare         Când vine vorba despre mâncare, italienii sunt foarte fixaţi şi tradiţionalişti. Anumite băuturi, anumite ingrediente sunt interzise după o anumită oră sau pe anumite feluri de mâncare. Poate în ţara ta este absolut normal dar în Italia nu încerca, e foarte posibil să le jigneşti orgoliul italian.  Nu poţi, tu ca străin, să le calci în picioare tradiţiile lor în asemenea hal. Trăind printre italieni şi lucrând într-un restaurant, am învăţat că anumite lucruri nu se fac. Iată principalele greşeli alimentare pe care ar fi bine să le eviţi:

 • Să comanzi cappuccino dacă este trecut de ora amiezii. Sau şi mai grav, după cină. Nu, nu, nu, cappuccino se bea doar la micul dejun alături de ceva dulce. Sau să ceri o cafea înainte de masă. Omule, ai fost crescut pe lună? Cafeaua se bea după masă ca să te ajute să digeri mai bine ceea ce ai mâncat. În această categorie intră şi limoncello, grappa, amaro, după masă ca băutură digestivă. Însă, observ că această regulă a cappuccino-ului doar la micul dejun începe să dispară în rândul italienilor şi, din când în când, după prânz mai fac abstracţie de la regulă dar niciodată după o masă ca băutură digestivă.
 • Să comanzi pâine ca aperitiv. Fiecare ospătar te va întreba( dacă nu ai comandat deja) dacă nu vrei şi un aperitiv. Nu fi tentat să-i spui că vrei un coş cu pâine. El va gândi: Aşa faci şi acasă? Te îndopi cu pâine înainte de masă ca să mănânci mai puţin? Dar el îţi va zâmbi şi nu pentru că este amabil, ci pentru că te imaginează în acţiune. Sau dacă îţi aduce pâine după ce te-ai aşezat la masă, nu o termina înainte de felul doi chiar dacă eşti leşinat de foame. În schimb, o poţi folosi pentru a devora până la ultima picătură sosul pastei sau cum spun italienii ,, fai la scarpetta”.
 • Să vrei apă de la robinet, şi nu cea îmbuteliată. Da, apa de la robinet este perfect sănătoasă, totuşi, te afli într-un restaurant. Ce vor gândi: Muritorii ăştia de foame, nu au 2 euro pentru o sticlă de apă. Şi până la urmă, ţine de sănătatea ta. Cumpărând băuturi îmbuteliate, ştii cu exactitate ce bei, vei şti dacă e expirată sau nu.
 • Să ceri ketchup sau parmigiano pentru pizza. Abia ai aterizat pe Pământ şi prima oprire a fost restaurantul nostru? Dacă vrei ca pizza să aibă aceste ingrediente, ia una care le are sau cere să o personalizezi după gustul tău, dar nu lua o pizza la întâmplare ca mai apoi să adaugi cele sus amintite. Sau să pui ketchup în pastă. Chiar atât de mult să îţi placă ketchup-ul?
 • Să pui parmigiano pe o pastă cu fructe de mare. E o crimă, nu există nimic mai greţos decât această combinaţie.
 • Să mănânci pastă cu salată ca garnitură. Garnitura este doar pentru carne sau peşte.

 

Tu eşti liber să comanzi şi să mănânci cum vrei dar imaginează-ţi toate glumele pe seama ta. Crede-mă, vor fi glume pe seama ta!

 

 

Tu ai greşit cu ceva faţă de bucătăria italiană?

 

4 comentarii Adaugă-l pe al tău
 1. Paste nu comand like never ever ca nu imi plac; dar aia cu pizza …oh da, mai vedeam turistii cerand ketchup si ma luam cu mainile de cap :))
  Cappuccino si cornetto e mic dejunul „clasic” italienesc. La unele pensiuni mai dadeau si un suc de portocale :))

  1. Ketchup-ul strica tot gustul la pizza, pur si simplu nu se leaga.
   Sucul de potocale (spremuta d’arancia) face si el parte din micul dejun italienesc, se adauga pentru mai multa energie, este delicios si sanatos. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *