Hai prin România! 10 lacuri naturale pentru o escapadă la munte

Suntem cu toții de acord că România este o țară foarte frumoasă cu peisaje superbe și locuri naturale de excepție. Avem cascade, peșteri, chei, lacuri naturale, fiecare unice în felul lor și care reprezintă destinații ideale pentru relaxare în natură.

Cuibărite între văile munților, în depresiuni sau înconjurate de păduri, lacurile naturale sunt spectaculoase și îndeamnă la drumeții. În acest articol vă prezint 10 dintre acestea, fără a face un top al preferințelor, deoarece fiecare are frumusețea lui.

  • Lacul Bâlea, Munții Făgăraș

lacuri romania

Se numără printre cele mai importante lacuri glaciare din Munții Făgăraș fiind cel mai mare dintre acestea având 360 m lungime, 240 m lățime și 11 m adâncime.

Este și cel mai accesibil, chiar dacă se află la altitudinea de 2034 m, se poate ajunge cu mașina până în apropiere de el. O suprafață de circa 180 ha în jurul lacul este declarată rezervație naturală adăpostind plante și animale ocrotite de lege: floarea de colt, vârtejul pământului, acvila de munte, capra neagră.

Dacă sunteți firi active, de aici pot fi făcute numeroase trasee către crestele Făgărașilor, în funcție de antrenamentul fiecăruia. Noi am făcut traseul către Vf. Vânătoarea lui Buteanu (2507 m) și Vf. Negoiu (2535 m).

Cum se ajunge:

Cea mai convenabilă variantă este cu mașina personală, pe Transfăgărășan. Cu mențiunea că pe timpul iernii, drumul este închis circulației publice, iar accesul în acest sezon se poate face doar cu telecabina de la Bâlea Cascadă.

  • Lacul Capra, Munții Făgăraș

lacuri romania

 

Este frățiorul lacului Bâlea, dar pentru a ajunge la el trebuie depus un pic de efort. Se află la altitudinea de 2230 m și are o adâncime maximă de circa 10 m. Din el pleacă pârâul Capra care la doar câțiva metri mai formează un lac micuț, Căprița, ca mai apoi să coboare spre sud formând mai jos cascada Capra.

Traseul începe de lângă Cabana Bâlea Lac și se urmărește marcajul triunghi albastru. Porțiunea aceasta poate părea mai dificilă, este o urcare de circa 300 m, cam pieptiș, dar nu e de speriat. Noi am făcut-o în mai puțin de o oră. Avem o nouă perspectivă asupra lacului Bâlea și a Transfăgărășanului.

Cu puțin noroc, veți vedea capre negre.

De aici, în maxim o oră se poate ajunge pe Vf. Vânătoarea lui Buteanu (2507 m), Vf. Capra (2494 m) sau VF. Iezerul Caprei (2417 m).

  • Lacul Călțun, Munții Făgăraș

lacuri romania

Este situat în Căldarea Călțun la altitudinea de 2135 m și are o adâncime de circa 11 m. Traseul este de dificultate medie și accesibil persoanelor cu un pic de experiență. Sunt câteva porțiuni expuse unde au fost montate lanțuri care ajută foarte mult la menținerea echilibrului și trecerea peste acestea în siguranță.

Pot fi întâlnite capre negre, aici am văzut pentru prima dată una.

lacuri naturale romania

Cum se ajunge (traseul făcut de noi):

Intrarea  în traseu se face  din parcarea cu Salvamontul, din spatele magazinelor cu suveniruri, prin Curmătura Bâlii, marcaj cruce roșie. Din Curmătura Bâlii am urmat banda albastră până în șaua Paltinul, apoi bandă roșie până la Călțun.

Noi am continuat către Vf. Negoiu, detalii în acest link.

  • Lacul Vulturilor, Munții Siriu

lacuri romania

Lacul Vulturilor este situat la altitudinea de 1420 m, are o suprafață de 1 ha, adâncime maximă de 2 m și e alimentat din ploi, topirea zăpezilor și din izvoarele de la poalele Culmii Mălâia.

Sunt mai multe trasee pentru a ajunge la Lacul Vulturilor, noi l-am ales pe cel cu plecare din Crașna. Face parte din Masivul Siriu, a cărui punct maxim este Vf. Mălâia, 1662 m.

Traseul este marcat cu triunghi albastru până în Șaua Poarta Vânturilor, apoi punct roșu.

Opțional, se poate urca pe Vf. Mălâia pe nemarcat de la lac sau pe cruce roșie din Șaua Poarta Vânturilor.

  • Lacul Negru, Munții Vrancei

 

lacuri romania

Este un lac de baraj natural format pe Pârâul Negru. Martori sunt trunchiurile de molid scufundate şi încă vizibile. Localnicii îl cunosc sub denumirea de Lacul de Plămână, denumirea populară a unei plante care ar avea efecte curative pentru bolile de plămâni. Are o adâncime de aproximativ 7,5 m şi o suprafaţă de circa 1 ha.

Traseul este marcat, cruce albastră, și este destul de lung, în jur de 21 km, măsurat din satul Vetrești. Dacă mașina este de teren, se poate continua pe drumul forestier o bună parte.

Lacul este amenajat cu pod de acces de lemn deoarece nu este genul de lac pe care te aşezi pe marginea lui şi te relaxezi. Consider că ar fi riscant să cobori după acest pod, chiar dacă pare sigur.

Lacul este acoperit cu un plaur plutitor, aş aprecia la 80% din suprafaţa lui, după cum se poate vedea şi în poze. Şi nu, nu sunt peşti în el. Aici crește Roua Cerului, plantă carnivoră destul de rară în România.

Cum se ajunge:

DJ 205D Focşani-Nistoreşti-Herăstrău-Vetrești, continuat cu drumul forestier din lungul Văii Nărujei până în zona numită Izvoarele Nărujei. De aici, de lângă cabanele forestiere se continuă pe marcajul cruce albastră. Încă 20 minute printr-o pădure de molid şi aţi ajuns.

  • Lacul Roșu, Munții Hășmaș

lacuri romania

Este un lac de baraj natural aflat în apropiere de Cheile Bicazului. Numele i se trage de la una din apele care îl alimenteză, Pârâul Roşu care străbate straturi bogate în oxizi şi hidroxizi de fier. Se mai văd şi astăzi trunchiurile copacilor blocaţi în urma alunecării ce a dus la formarea lacului. Lacul e relativ tânăr, formându-se în vara anului 1837.

În jurul lacului este marcat un traseu turistic, cruce roșie, care poate fi parcurs în circa o oră. Pe parcurs sunt montate bănci pentru odihnă, o adevărată plăcere.

În zonă sunt foarte multe trasee marcate. Unul este cel prin Cheile Bicăjelului, cu Podul suspendat și cabina panoramică de pe Piatra Poienii, ar mai fi traseul către cealaltă cabină panoramică, de pe Muntele Ucigașul, Cheile Șugăului, Cheile Lapoșului, Vf. Suhardul Mic, Vf. Piatra Cherecului.

  • Lacul Sfânta Ana, Munții Harghitei

 

lacuri romania

Este localizat în masivul Ciomatu din județul Harghita, la altitudinea de 950 m și este singurul lac vulcanic din România. Este amplasat într-un crater vulcanic, iar apele provin din precipitații.

Activitățile care pot fi făcute aici sunt: plimbare pe poteca din jurul lacul care are 2 km, plimbare cu barca cu vâsle sau cu vaporașul, vizitarea Tinovului Mohoș, trasee montane. Urșii sunt foarte prezenți în zonă, așadar, mare atenție.

Deși este drum asfaltat până aproape de lac, accesul mașinilor nu mai este permis, acestea se pot lăsa în parcarea aflată la o distanță de 1,4 km de lac, apoi, pe jos. Nici grătarele sau scăldatul nu mai sunt permise, conform noului regulament de vizitare.

  • Lacul Iezerul Triunghiular, Munții Făgăraș

lacuri romania

Este un lac de origine glaciară situat în căldarea superioară a Văii Rele, la altitudinea de 2156 m. Este declarat rezervație naturală și catalogat ca monument al naturii.

Accesul se face de la Stâna lui Burnei, urmărind marcajul triunghi roșu, traseu care urcă către Vf. Moldoveanu. Sau se poate coborî în căldare dacă ați ajuns în creastă prin alt traseu.

  • Lacul Ochiul Beiului, Munții Aninei

lacuri romania

Este situat în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnita la altitudinea de 310 m. Este cunoscut pentru culoarea aproape ireală a apei care provine de la un izvor carstic subteran. Se află pe valea râului Beușnița unde pot fi admirate multe căderi de apă, unele foarte cunoscute ca Beușnița și La Văioagă.

Se spune că nu îngheață niciodată datorită izbucului situat pe fundul dolinei care îl alimentează încontinuu, iar temperatura rămâne constantă între 4 și 8 grade Celsius tot timpul anului.

Cum se ajunge:

Intrarea în parc este din satul Potoc, apoi de la Podul Bei, unde se plătește taxa de acces, se mai poate continua cu mașina încă vreo 5 km pe un drum forestier în stare nu tocmai bună. Iar de la păstrăvărie încă 30 minute pe jos.

Ți-am făcut chef de plimbare, nu-i așa?

Pe care le-ai vizitat deja?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *