Sus,sus până pe cupola Basilicii San Pietro,Roma

         Am mai avut o tentativă de urcat pe cupola Basilicii San Pietro,într-o duminică dar imediat am schimbat ideea când am vazut câtă lume era acolo.De data asta am fost în timpul săptamânii şi nu aş putea spune că era liber dar în comparaţie cu acea duminică se mai putea respira.
Ca să poţi intra trebuie să treci de controale care se fac pe rândul de coloane din partea stângă.Trecuţi de controale,vă îndreptaţi spre intrarea în biserică şi undeva în dreapta,fără a intra în biserică este un afis care indică ,,cupola”,urmaţi indicaţiile şi ajungeţi la casa de bilete.Şi de acolo începe aventura,pe scări sau cu liftul.Deşi,liftul nu vă duce până la destinatie ci până la baza cupolei şi apoi urmeaza 320 trepte.În total sunt 551 trepte.Nu este deloc obositor,mai ales până la baza cupolei.De aici începe un pic să se îngusteze şi să fie mai anevoios dar nimic care să te sperie(doar dacă suferi de claustrofobie).

La început scara avea lărgimea asta

Ca mai apoi să se îngusteze…

…să se îngusteze…

…şi să se îngusteze şi mai mult.

Dacă vi se pare că a treia poză este strâmbă,nu este.Aici,fiind aproape de vârf,peretele începe să se curbeze.

Când am ajuns la baza cupolei,în interior,am avut parte de primul moment de wow.De aici,la aproape 100 m înălţime(am aproximat eu având în vedere că înălţimea totală a domului este de aproximativ 138 m) se poate admira interiorul basilicii,în toată splendoare lui.Cât de mici păreau oamenii vazuţi de aici!

Basilica văzută de la baza cupolei

cupola basilicii san pietro

Interiorul cupolei

cupola basilicii san pietro

Peretele de la baza cupolei

Peretele-detaliu

Acolo trebuie să ajungem,înainte de ,,moţ”

cupola basilicii san pietro

Şi am avut parte de al doilea moment de wow,fără reacţie,fără cuvinte cand am paşit pe cupolă.Întreg oraşul era la picioarele nostre.O Romă atât de mare,clădiri maronii şi din loc în loc pâlcuri de verdeaţă,cu marele Tibru care şerpuieşte prin oraş,toate acestea nu pot decât să te lase fără cuvinte şi să admiri în liniste măiestria Romei că doar nu degeaba a fost numita ,,Capitala Lumii¨ sau ,,Citta’ Eterna¨ .Aceste minunate privelişti ne-au încântat ochii.
Prima fotografie e clasică,n-ai asemenea poză în albumul de călătorii la Roma,consideră că trebuie să revii chiar şi numai pentru a urca pe cupolă şi a imortaliza asta.

Piazza San Pietro

cupola basilicii san pietro

Se pare că Monumentul lui Vittorio Emanuele e cea mai albă clădire din oraş.

cupola basilicii san pietro

Castel Sant’Angelo

cupola basilicii san pietro

Preţ bilet-pe jos-5,00€
-cu liftul-7,00€(până la nivelul terasei şi apoi pe jos 320 trepte)
Program-aprilie-30 septembrie-8,00-18,00
-octombrie-martie-8,00-17,00
Cum se ajunge-cu metroul,linia A până la staţia Ottaviano,iesirea Basilica San Pietro şi apoi strada din stânga,drept înainte.

Fântâna din Piazza San Pietro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *