Transfăgărășan – obiective turistice de pe cel mai spectaculos drum din România

Transfăgărășan este șoseaua care traversează cel mai înalt lanț muntos din România, respectiv Munții Făgăraș. Punctul maxim se află la 2042 m altitudine și, în plus, trece prin cel mai lung tunel din România, 887 m. Are o lungime de 152 km și face legătura între Transilvania și Muntenia.

Trebuie știut că pe timpul iernii, Transfăgărășanul este închis. Între 1 noiembrie și până pe 15 iunie,  perioada poate varia, în funcție de vreme, pe sectorul de drum de la Piscu Negru până la cabana Bâlea Cascadă.

El însuși reprezintă un obiectiv turistic în sine, este cel mai spectaculos drum din România. Dar mai poți face și alte lucruri, nu doar să-l parcurgi de la un capăt la celălalt, cu oprire la Bâlea Lac și fotografiat din punctele de belvedere.

L-am parcurs de mai multe ori, de fiecare dată cu alt scop și noi trasee de descoperit.

  • Muzeul etnografic Badea Cârțan
obiective turistice transfagarasan
Obiective turistice Transfăgărășan – Muzeul Badea Cârțan

Este situat în Cârțișoara, a fost inaugurat în anul 1968 și cuprinde obiecte care au aparținut patriotului Cârțan, cel care a devenit mândria comunei. Acesta a fost cunoscut datorită dorinței lui de unire a românilor și a devenit faimos atunci când a hotărât să ajungă la Roma pe jos.

Program de vizitare:

Vara: marţi – vineri: 10:00 – 18:00
Iarna: închis

Telefon : 0269.521.600

  • Mănăstirea Cârțișoara

Mănăstirea este o ctitorie monahală care poartă hramul Sfinților Petru și Pavel.  A fost reînființată în anul 1990 pe locul unui vechi schit de călugări construit prin anii 1400. Este situată la 6 km sud de satul Cârțișoara și 1,5 km de drumul principal.

Telefon: 0744 575 991

  • Păstrăvăria Albota

La scurtă distanță de Mănăstirea Cârțișoara se află Păstrăvăria Albota. Aici, călătorule, te poți caza, relaxa sau, dacă ești doar în trecere, să iei un prânz cu mâncăruri tradiționale locale cu produse producție proprie din fermă și păstrăvărie.

  • Cascada Bâlea
obiective turistice transfagarasan
Obiective turistice Transfăgărășan – Cascada Bâlea

Este situată la peste 1200 m altitudine fiind una dintre cele mai spectaculoase căderi de apa în trepte din munții noștri având o cădere de 60 m.

Se ajunge la ea printr-un traseu de circa o oră care începe de la cabana Bâlea Cascadă, marcaj punct roșu. Deși este un traseu scurt, nu e tocmai ușor. Pe ultima porțiune sunt pietre mari și ude, așadar, încălțămintea antiderapantă este obligatorie.

  • Lacul Bâlea
obiective turistice transfagarasan
Obiective turistice Transfăgărășan – Lacul Bâlea

Se numără printre cele mai importante lacuri glaciare din Munții Făgăraș fiind cel mai mare dintre acestea având 360 m lungime, 240 m lățime și 11 m adâncime.

Este și cel mai accesibil, chiar dacă se află la altitudinea de 2034 m, se poate ajunge cu mașina până în apropiere de el. O suprafață de circa 180 ha în jurul lacul este declarată rezervație naturală adăpostind plante și animale ocrotite de lege: floarea de colt, vârtejul pământului, acvila de munte, capra neagră.

Dacă sunteți firi active, de aici pot fi făcute numeroase trasee către crestele Făgărașilor, în funcție de antrenamentul fiecăruia. Noi am făcut traseul către Vf. Vânătoarea lui Buteanu (2507 m) și Vf. Negoiu (2535 m).

Iarna se construiește Castelul de gheață care abordează o tematică diferită în fiecare an. O experiență inedită cu dormit pe paturi din gheață la temperaturi situate între -2 și 0 grade. Accesul în acest sezon se poate face doar cu telecabina de la Bâlea Cascadă.

  • Cascada Capra
obiective turistice transfagarasan
Obiective turistice Transfăgărășan – Cascada Capra

Coborând spre Vidraru (cam la 5 km de Bâlea Lac) se află cascada Capra. Apa cascadei provine din lacul Capra aflat la o altitudine de 2230 m. Are o înălțime de aproximativ 40 m, iar faptul că se află exact la marginea drumului o face una dintre cele mai accesibile cascade.

  • Barajul și lacul Vidraru
obiective turistice transfagarasan
Obiective turistice Transfăgărășan – Lacul Vidraru

A fost construit pe râul Argeș în anul 1965 pentru producția de energie electrică și irigații, fiind primul baraj în arc construit în România. Grosimea barajului la baza este de 25 m și la coronament de 6 m.

Lacul rezultat în urma construirii barajului are o suprafață de 893 ha și este folosit inclusiv în turism pentru recreere și sporturi nautice. Dintre  activitățile care se pot practica aici sunt: plimbare cu vaporașul, cu caiacul sau SUP (stand up puddle), iar pentru temerari, bungee jumping de pe baraj.

  • Statuia lui Prometeu

În apropiere de barajul Vidraru, pe muntele Pleașa, se află statuia de 10 m înălțime care îl înfățișează pe Prometeu cu un fulger în mână, simbol al electricității. A fost realizată de sculptorul Constantin Popovici în anul 1965.

  • Valea lui Stan

Valea lui Stan este printre puținele canioane amenajate din România, 3 la număr, alături de canionul 7 scări și canionul Tamina.

Canionul Valea lui Stan este un traseu spectaculos care presupune mers pe lanțuri, urcat pe scări și podețe suspendate, toate acestea făcându-se în siguranță deoarece amenajările au fost modernizate în urmă cu câțiva ani.

Traseul este marcat cu punct roșu, iar parcurgerea lui poate dura circa 5 ore, în funcție de pregătirea fiecăruia. Încălțămintea antiderapantă este obligatorie.

  • Cetatea Poenari
obiective turistice transfagarasan
Obiective turistice Transfăgărășan – Cetatea Poenari

La doar 4 km de Vidraru se află această cetate cocoțată în vârf de munte. Fortăreața este situată într-un cadru natural extraordinar pe muntele Cetățuia, la altitudinea de 850 m. Trebuie depus un pic de efort pentru a o putea vizita, sunt 1480 de trepte care trebuie urcate.

A fost reconstruită de Vlad Țepeș, refolosind materialele de la o fostă cetate din satul Poenari (care ar data din secolul XIII). Conform legendei, la transportarea acestora au obosit boierii pedepsiți pentru neascultarea lui. După anul 1550, Cetatea Poenari a fost abandonată, iar în urma cutremurului din 1915 porțiunea nordică a zidului se prăbușește împreună cu stânca care o sprijinea. Actuala restaurare datează din anul 1972. De-a lungul timpului a avut și alte utilizări: a servit ca loc de adăpostire a domnilor, a visteriei țării, dar și ca temniță. A fost o fortăreață destul de puternică având ziduri de 2-3 metri și 5 turnuri de apărare.

Important! 

Din data de 08.11.2022, Cetatea Poenari va fi închisă publicului pentru o perioadă de 16 luni pentru lucrări de restaurare și reabilitare.

  • Mănăstirea Curtea de Argeș
obiective turistice transfagarasan
Obiective turistice Transfăgărășan – Mănăstirea Curtea de Argeș

În Curtea de Argeș se află mănăstirea care servește ca necropolă pentru familia regală, din anul 1914, dar și ca mormânt pentru moaștele Sfintei Filofteia, din anul 1393. Aceasta a fost începută în anul 1514, pe fundațiile primei Mitropolii a Țării Românești, din dorința lui Neagoe Basarab. A fost sfințită în anul 1517, iar pe parcursul istoriei a suferit multe modificări și restaurări.

Este locul mai multor legende, printre care și cea Meșterului Manole care și-a zidit soția într-unul dintre pereți.

Program de vizitare:

Vara: 8.00 – 20.00

Iarna: 9.00 – 17.00

Călători în patru zări, drumuri bune să aveți! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *