Transportul public si tipuri de bilete de calatorie in Roma

 Transportul public  

         Roma este unul dintre cele mai aglomerate orase,in special dimineata cand locuitorii pleaca la serviciu si spre seara cand se intorc.Totusi,reteaua de transport public este foarte bine pusa la punct fiind compusa din metrou,tramvai si de un numar foarte mare de autobuze.        
Desi foarte aglomerate,autobuzele sunt mijloace de transport eficiente care deservesc toate obiectivele turistice si fiecare zona a orasului spre deosebire de tramvai sau metrou care ajung doar in anumite zone.Ca turist in Roma cel mai probabil vei folosi liniile de autobuz ca:40 care pleaca din Termini pana la San Pietro,64 care pleaca tot din Termini pana la San Pietro prin Via Vittorio Emanuele II,23 care merge de la San Paolo la Muzeul Vatican pe strada Ostiense,etc.Dupa miezul noptii cand se termina programul autobuzelor,se pot folosi autobuzele numite ,,notturna” care au program de la 24,00 pana la 5,30.Dezavantajul este ca acestea nu se pot lua din orice statie ci doar din anumite puncte.
           Important:la autobuz trebuie sa faceti cu mana sau vreun semn(nu obscen,desigur) daca  vreti sa opreasca.
 Metroul reprezinta varianta mai rapida a transportului public in Roma.Dispune de doua linii:linia A,cea portocalie de la Agnanina la Battistini si linia B,cea albastra de la Rebibbia la Laurentina.De curand,s-a deschis o a treia linie,B1 care este de fapt o prelungire a liniei B,de la Bologna la Conca D’Oro.                
Tramvaiul nu intra in centrul istoric.Doar tramvaiul 8 ajunge pana in Largo Argentina si 19 merge la Vatican trecand pe la Villa Borghese.             
Daca vrei sa eviti aglomeratia din autobuz/metro/tramvai,taxi-urile reprezinta o varianta mai costisitoare dar nu obligatoriu lipsita de stres deoarece,dupa cum am spus mai sus,traficul este infernal mai ales in zona centrala.        
O varianta mai economica si mai rapida o reprezinta inchirierea de biciclete sau scootere.Sunt flexibile si usor de parcat(locurile de parcare fiind o alta inconvenienta a Romei).Scooterele fiind mijloace de transport preferate de italieni.Nu este cea mai recomandata varianta daca nu cunoasteti cat de cat strazile.Multe strazi cu sens unic si destul de intortochiate.       

Tipuri de bilete de calatorie in Roma

       Exista mai multe tipuri de abonamente si bilete pentru transportul in comun.In functie de timpul petrecut in Roma se alege tipul de bilet.Nu se pune aceasta problema daca detineti cardul Roma Pass care iti asigura transportul gratuit.Pentru cei care nu-l au ,acestea sunt tipurile de bilete:

BIT-1,50€ valabil 100 de minute de la prima compostare.

BIG-6,00€ valabil pana la ora 24,00 al zilei in care a fost compostat si iti asigura un numar nelimitat  de calatorii pe teritoriul Romei cu orice mijloc de transport in comun.

BTI-16,50€ valabil 3 zile de la prima compostare pana la ora 24,00 al zilei a treia si ofera calatorii   nelimitate pe teritoriul Romei cu orice mijloc de transport in comun.

CIS-24,00€ valabil 7 zile de la prima compostare pana la ora 24,00 al zilei a saptea si asigura calatorii nelimitate pe teritoriul Romei cu orice transport in comun.               

Aceste bilete se pot cumpara de la orice statie de metrou,Tabacchi-magazin cu de toate:bilete,tigari,jocuri de noroc,brelocuri,etc.,anumite baruri,chioscuri de ziare,etc.             Insa daca vreti sa calatoriti in afara Romei(Tivoli,Viterbo,Ostia,etc.),autobuzele COTRAL(albastre) sunt cele care asigura astfel de curse sau trenurile.Mai multe informatii despre plecari si program gasiti pe site-ul lor Cotralspa.it .Principala gara este Termini.Aici se intersecteaza si cele doua linii ale metroului si numeroase autobuze au plecare din Piazza dei Cinquecento,de langa Termini.Hartile mijloacelor de transport in comun le aveti aici

*Soferii autobuzelor nu vand bilete.

*Compostati mereu biletul in aparatele galbene din fiecare autobuz/tramvai.Biletul necompostat este considerat nevalid.

*In general,urcarea in autobuz se face pe usa din fata si cea din spate si se coboara pe cea din mijloc.Nu toata lumea respecta regula asta desi ar trebui.

*Pentru a cobori trebuie sa apasati unul din butoanele situate pe barele de sustinere si nu numai.

*Pastrati bilete compostate,inclusiv cele de la metrou ca este foarte probabil sa gasiti controale la iesirea de la metrou.

*Nu va hazardati sa calatoriti fara bilet ca amenzile sunt destul de mari-50,00€  pe loc sau 100,00€ dupa trecerea a 24 de ore.

*Va doresc sa nu prindeti vreo zi in care este este greva la mijloacele de transport.A devenit o abitutine a face greva la fiecare 2-3 saptamani,deobicei vinerea.Programul de greva cam asta e in general:de la 8,30 la 16,00 si de la 20,00 pana la terminarea programului.Metroul e inchis iar autobuzele trec destul de rar.                                                

 

              In rest,sanatosi sa fiti,bani sa aveti ca va descurcati la Roma.

P.S.Haide să ne întâlnim şi pe Facebook.Iar cu un singur Like vei primi toate noutăţile de pe blog.

4 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. De la aeroportul Fiumicino, cum se ajunge cel mai usor la Termini? Cu ce mijloc de transport si cam cât ar costa?

    1. Cel mai usor si rapid este cu trenul. Exista varianta cu trenul normal care costa 8,00€, opreste in fiecare statie si Leonardo Express care costa 12€, opreste doar in statiile principale.

  2. Tipul de abonament CIS este valabil si pe autobuzul care merge de la Ciampino la Termini?
    Va multumesc,
    Gabriel Arhiri

    1. Nu, pe aceasta ruta este nevoie de alt bilet deoarece cursele nu sunt facute tot de ATAC, ci de alte firme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *