Bălăceala în fântânile din Roma este interzisă

       Ştim cu toți ce fântâni artistice are Roma, numeroase la număr şi ştim şi pentru ce au fost construite, dar nu toți (în general, turiştii) ştiu (sau se fac) că fântânile publice nu sunt şi piscini publice şi că este interzisă bălăceala în ele. Doar dacă eşti Anita Ekberg şi filmezi vreo continuare a filmului La dolce vita. Pentru unii poate părea normal să nu faci baie în aceste fântâni, dar pentru mulți este un mod plăcut de răcorire. E adevărat că temperaturile sunt în jur de 40 de grade, dar acesta nu este un motiv de vandalizare ale bunurilor culturale. Ținta preferată pentru astfel de acte de vandalism sunt fântânile mari: Fântâna celor patru fluvii din Piazza Navona, Fântâna Tritonului din Piazza Barberini, Fântâna Naiadelor din Piazza della Repubblica, Ara Pacis, etc.

Bălăcitori în fântâna Ara Pacis

20150805_175514

…şi avertizarea la 2 m distanţă
20150805_175608

În curs se află o operațiune, ,,Fontane pulite” (fântâni curate)  care prevede curățarea a 50 de fântâni din Roma. Toată treaba va dura până la sfârşitul lui septembrie. În plus, amenzile vor fi mai aspre pentru cei care încalcă legea, între 160 şi 500 €. Motive ca ,,e prea cald” sau ,,nu ştiam” nu va ajuta pe nimeni. Aşa că, ori eşti turist responsabil, ori devii. Şi oricum, distracția costă.

 

2 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Cu rusine trb sa spun ca prima data cand am fost la Roma, eram prin clasa a 9-a cred, dupa plimbari istovitoare prin caldura aia, n-am putut rezista si ne-am „umezit putin” picioarele intr-o fantana micuta :D:D. Imediat a venit un carabinier foarte dragut care nu ne-a amendat, ci doar ne-a spus politicos, zambind, ca nu avem voie sa facem asta. Ideea e ca peste tot pe unde trecusem atunci in Roma, vedeam oamenii facand asta si am de… am zis ca poate nu e chiar interzis… :D:D Concluzia, nu am mai facut si nu o sa mai fac niciodata asta! :))

    1. Acum au devenit mai rai, inainte scapai doar cu o atentionare, acum amenda te ustura la buzunar. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *