Basilica San Paolo fuori le mura

Basilica San Paolo fuori le mura-Basilica Sfantul Pavel in afara zidurilor

        Am descoperit aceasta basilica in drumul meu spre Ostia Antica  si am zis ca trebuie sa vin sa o vad.M-a atras numarul foarte mare de coloane,ca asta iese in evidenta prima data.Si am fost duminica trecuta(26 mai).Desi,plecasem cu gandul sa urcam pe cupola Catedralei San Pietro.Ajunsi acolo,o mare de oameni ne-a intampinat.Nu stiu care a fost motivul sau poate din cauza ca intrarea la Musei Vaticani a fost gratis in acea duminica,am zis sa o lasam pe alta data ca nu plecam prea curand din Roma.

Marea de oameni de la San Pietro

        Si asa am luat drumul Basilicii San Paolo fuori le mura.Aici,persoanele le puteam numara pe degete cand am ajuns noi.Cand am iesit tocmai ce ajunsesera cateva autocare.
Revenind la San Paolo…Este wow din toate punctele de vedere.Primul cand am intrat:Wow,cate coloane,wow ,ce frumos e tavanul,wow,ce curat este!O serie intreaga de wow.Si intrand in basilica wow-ul nu mi-a mai iesit ca am ramas cu gura cascata.131 m de biserica ca lungime,65 m latime si o inaltime de aproximativ 30 m.Aici din nou coloane,mai exact 2 randuri de coloane cu un total de 80 de coloane.Wow!Paream niste furnicute in imensitatea care domnea.Inaintand,descoperim altarul numit ,,Ciborio” care este ridicat deasupra mormantului Sfantului Petru din care se poate vedea doar o mica parte.Aici se afla si ,,confessio” locul din fata mormantului si unde te poti ruga.Chiar deasupra ,,confessio-ului” se afla lanturile care le-a purtat Sfantul Pavel in timpul martiriului,protejate de un geam.

Lanturile Sfantului Petru

san paolo fuori le mura

In dreapta altarului se afla ,,Lumanarea pascala” din marmura si inalta de aproximativ 5 m.Deasupra altarului se afla ,,Arcul triumfal” care infatiseaza chipul lui Iisus in centru iar de o parte si de alta sunt pictati Evanghelisti si ingeri.
Basilica adaposteste doua altare:Conversione di San Paolo si Altare dell’Assunta si patru capele:Santo Stefano,Santissimo Sacremento,San Lorenzo si San Benedetto.
Este o basilica impresionanta si importanta fiind una dintre cele patru basilici papale din Roma,a doua ca marime dupa San Pietro,alaturi de San Giovanni in Laterano si Santa Maria Maggiore.Basilica este construita pe locul in care Sfantul Pavel a fost inmormantat dupa ce a fost decapitat.Orice ar fi,daca sunteti in Roma trebuie sa va faceti timp sa o vedeti.

        A fost construita in secolul IV de catre imparatul Constatin insa,o mare parte a fost distrusa intr-un incendiu in anul 1823.Ceea ce se vede astazi este reconstructia din secolul al XIX-lea.
        Cum se ajunge:cu metroul,linia B,statia Basilica San Paolo.
Program:7,00-19,00,intrare gratuita.

 
san paolo fuori le mura
san paolo fuori le mura
san paolo fuori le mura

 

Statuia Sf.Pavel

san paolo fuori le mura

san paolo fuori le mura

Usa sfanta

Interior-de la intrare

san paolo fuori le mura

Interior-spre intrare

Tavanul

Lumanarea pascala

Altarul

Arcul triumfal

       Pe marginea subiectului:in anul 2011 in jur de 100 de tigani romani au ocupat Basilica San Paolo dupa ce au fost evacuati dintr-o tabara  ilegala.Timp de doua nopti si-au gasit cazare in basilica,in gradina sau in fata  ei dupa care au fost preluati de Caritas  care le-a oferit adapost.Sa ne mai miran de ce italienii nu ne au la inima?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *