Basilica Santa Maria Maggiore

santa maria maggiore

După San Pietro,San Giovanni in Laterano şi San Paolo fuori le mura a venit rândul ultimei din seria Basilicilor Papale, Santa Maria Maggiore.

   La originea ei stă o legendă foarte interesantă:Papa Liberio dorea să construiască o biserică mare în cinstea Fecioarei Maria şi nu ştia unde.Ea a fost cea care a inspirat construirea ei apărând în visul Papei Liberio şi al lui Patrizio Giovanni sugerând că locul potrivit va fi indicat printr-un miracol.Aşa se face că în dimineaţa zilei de 5 august o ninsoare acoperi dealul Esquilin şi acolo a fost construită basilica finanţată de Patrizio Giovanni.
Este basilica cea mai mare dintre cele dedicate Sfintei Maria şi singura basilică care în urma tuturor intervenţiilor decorative şi-a păstrat forma originala.Construcţia actuală a fost ridicată între anii 432-440 pe locul unei biserici mai vechi care data din anul 350.Turnul clopotniţă este adăugat la sfârşitul secolului XIII.Tavanul a fost realizat în secolul XVI după un proiect a lui Giuliani di Sangallo şi este placat cu aur.În anul 1743,Papa Benedict al XIV-lea adaptează faţada după schiţa lui Fernando Fuga fără a modifica mozaicul anterior de pe faţadă.Interiorul basilicii a fost renovat între 1575-1630.

Basilica Santa Maria Maggiore văzută din Piazza Esquilino(din spate)

santa maria maggiore

Primul lucru care se remarcă când ajungi în Piazza di Santa Maria Maggiore este clopotniţa în stil romanic care are o înălţime de 75 m şi este cea mai înaltă din Roma,apoi faţada somptuoasă cu cele 5 deschideri ale porticului şi cele 3 arcade ale lojei.

santa maria maggiore

 

santa maria maggiore

Tavan Portico(Pridvor)

Portico

santa maria maggiore

   Întrând, te copleşeşte bogăţia, măreţia şi eleganţa decoraţiunilor. Tavanul e spectaculos, altarul superb iar şirurile de coloane, impresionante. Interiorul este împărţit în 3 nave, despărţite de 2 rânduri de coloane, 20 pe fiecare şir.

 

santa maria maggiore

 

 

Altare del Sacramento

Altare del Sacramento-tavan

Capela Paolina

În confessio,într-o urnă de argint se păstrează bucăţi din ieslea în care Iisus a fost ţinut după naştere.În faţa urnei se află statuia Papei Pius al IX-lea care se roagă.

 

Fiind o basilică papală are un Altar Papal…

…şi o Uşa Sfântă.

Cum se ajunge-cu tramvaiul nr.14 şi 5,staţia Napoleone. Cu metroul până la Termini şi apoi se coboară pe Via Cavour sau până la staţia Cavour şi apoi se urcă pe jos câteva minute.
Program-zilnic de la 7,00 la 19,00.
Intrarea este gratuită şi se impune o ţinută decentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *