Basilica San Pietro,Vatican

san pietro

       Tot din seria Basilicilor Papale, vizitată şi răsvizitată, Basilica San Pietro. Nu are nevoie de introduceri lungi și pompoase, toată lumea a auzit de ea și știe câte ceva. Fiind cea mai importantă biserică a creștinității  atrage anual mii de vizitatori. Impresionează prin dimensiuni ocupând o suprafață de aproximativ 15000 m pătrați, 186 m lungime iar cupola sa are o înălțime de aproximativ 138 m. Este cea mai mare dintre Basilicile Papale și locul unde se țin principalele slujbe ca cea de Paște, Crăciun,cele din Săptămâna Sfântă dar și cele mai importante ceremonii ca proclamarea noilor Papi, canonizarea noilor sfinți, etc.
Are un numar impresionat de altare pentru o singură biserică, mai exact 45, 11 capele și este gazda lucrărilor mai multor artiști faimoși. Tot ce ține de această basilică emană grandoare. De la dimensiunile basilicii propriu zise, la imensa Piazza San Pietro cu rândurile de coloane, la materialele folosite(marmură, bronz, travertin) până la operele de artă ale celor mai renumiți artiști(Michelangelo, Bernini, Canova,etc.). E adevarat că grandoarea este o caracteristică a tuturor bisericilor catolice dar aceasta le intrece pe toate.

san pietro

Strada Conciliazione şi Basilica San Pietro

san pietro

         Dintre operele aflate în basilică, de o deosebită frumusețe și una dintre ce mai importante este opera lui Michelangelo, Pieta’. Opera o reprezintă pe Fecioara Maria ținând în brațe corpul lui Iisus după ce a fost coborât după cruce și este din marmură de Carrara. De asemeni Altarul Papal, tot opera lui Michelangelo este impresionat, împreună cu baldachinul înalt de 29 m. Sub Altarul Papal se găsesc rămășițele pământești ale Sfântului Petru.

Pieta’

san pietro

Orice Basilica Papala are o Ușă Sfântă(Porta Santa). Aceasta este cea a Basilicii San Pietro.

san pietro

Jocuri de lumini în interiorul cupolei

san pietro

Destul de frumos și interesant pentru un capac de canal de scurgere

san pietro

Mormantul lui Leone XI

       Basilica San Pietro este rezultatul mai multor lucrări realizate în decursul secolelor. La început a fost doar un monument comemorativ în locul unde a fost martirizat şi înmormântat Sfântul Petru. Ca mai apoi, între anii 319-329, Constantin cel Mare să construiască o biserică mare. De-a lungul anilor biserica ajunge în stare de ruină iar în 1506 Papa Iulius al II-lea începe construirea unei biserici de mare amploare. Construcția bisericii a fost finlizată în anul 1612 în timpul Papei Paul al  V-lea. Însă construcția Pieței San Pietro a avut loc între anii 1656-1667 și este opera lui Bernini.

Coloanele din Piazza San Pietro

san pietro
san pietro
san pietro

          Și dacă tot ați ajuns aici este recomandat și chiar merită să urcați pe cupola basilicii. De aici se poate admira o superbă panoramă asupra pieței și asupra orașului.

Basilica văzută de la baza cupolei

san pietro

Panorama asupra orașului de pe cupola basilicii

Cum se ajunge– cu metroul, linia A până la staţia Ottaviano, iesirea Basilica San Pietro şi apoi strada din stânga, drept înainte.
Program de vizită-1 octombrie-31 martie:7,00-18,30
                                        -1 aprilie-30 septembrie:7,00-19,00
Vizitarea basilicii este gratuită dar obligatorie o ținută decentă.

 

P.S.Haide să ne întâlnim şi pe Facebook.Iar cu un singur Like vei primi toate noutăţile de pe blog.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *