Basilica San Pietro in Vincoli

         Intru direct în subiect:nu m-a impresionat prea mult deşi aveam aşteptări de la ea.O fi din cauză că am vizitat-o după ce am văzut superba şi maiestoasa Basilica Santa Maria Maggiore ?Pe lângă ea,Basilica San Pietro in Vincoli(în română,Sfântul Petru in Lanţuri) pare o cerşetoare.Cred că este cea mai simplă biserică din Roma.Atât faţada (ai putea trece fără să îţi dai seama că acolo se află o biserică) cât şi interiorul.Nu zic că a fi simplu este ceva rău dar fiind o biserică catolică mă aşteptam să fie mai pompoasă.
san pietro in vincoli

Interior

san pietro in vincoli

Tavan portico(pridvor)

san pietro in vincoli

 Portico are o eleganţă simplă,despărţit în 5 arcade şi este susţinut de piloni octogonali.
Interiorul este alcătuit din 3 nave separate de 20 de coloane din marmură albă.Tavanul navei centrale are o superbă frescă a lui Giovanni Battista Parodi.În stânga uşii centrale se află mormintele sculptorilor florentini Antonio şi Pietro Pallaiolo.Mai adăposteşte şi alte morminte ale unor cardinali,picturi pe pânză,fresce şi sculpturi ale diferiţilor artişti.

san pietro in vincoli
san pietro in vincoli
san pietro in vincoli
san pietro in vincoli
san pietro in vincoli

        Istoria ei începe în anul 442 când Licinia Eudassia decide să construiască o biserică pentru a adăposti lanţurile în care a fost ţinut apostolul Petru în Ierusalim.A fost restaurată în mai multe rânduri,în anul 780 de Papa Adrian,în 1471 de Papa Sisto VI şi în 1503 de către Giulio II căruia îi este atribuită înfăţişarea actuală.
Atrage mulţi turişti iar unul dintre motive este statuia lui Moise realizată de Michelangelo(pe lângă lanţurile venerate ca relicve).Aceasta decorează mormântul Papei Giulio II care ar fi trebit să aibă circa 40 de statui.Monumentala statuie are o înălţime de 2,35 m şi ar fi fost făcută între 1513-1515.Statuia este atât de bine lucrată,fiecare detaliu pare atât de real că te miri de ce nu se mişcă.
Pentru a lumina statuia se introduce o monedă(1 euro,parcă) dar nu sunt multe persoane dispuse să facă asta pentru a vedea şi ceilalţi,a trebuit să aştept câteva minute pentru a se lumina din nou.Sărăciile! :))

san pietro in vincoli
san pietro in vincoli

Lanţurile Sfântului Petru

san pietro in vincoli

       Relicvarul din bronz aurit care adăposteşte lanţurile se află sub altarul major şi datează din secolul XIX-lea.

san pietro in vincoli

         Legat de lanţuri circulă o povestioară cum că atunci când au fost puse împreună cele două lanţuri,s-au încurcat în aşa fel că nimeni nu a reuşit să le mai dezlege.Veşnic!

Program-8,00-12,30 şi 15,00-18,00/19,00(ora de vară).
Cum se ajunge-cu metroul,linia B până la staţia Cavour,se urcă urcă scările pe lângă biserica Santi Gioacchino e Anna,apoi dreapta şi ai ajuns în Piazza San Pietro in Vincoli.Sau dacă vii din strada Fori Imperiali,pe strada Cavour şi apoi pe dreapta,alte scări care dau în Piazza San Pietro in Vincoli.

        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *