Excursii de o zi din Roma

Cum spune o veche zicală ,,Roma nu a fost construită într-o zi”, deci, nu ai putea să o vizitezi doar cu o zi la dispoziţie. Cetatea Eternă e doldora de obiective turistice, îţi trebuie câteva zile pentru a le cunoaşte pe toate. Dar pentru turistul care nu vine pentru prima dată la Roma, majoritatea obiectivelor turistice nu-i sunt străine şi ar vrea să scape de îmbulzeala turiştilor şi să exploreze teritorii în afara Rome, iată o listă numai bună pentru Excursii de o zi din Roma.

Excursii de o zi din Roma (<50 km)

 • Tivoli. După Roma, este cel mai frumos oraş din regiunea Lazio. Oraş medieval cu grădini şi vile superbe: Villa D’Este, Villa Gregoriana, Villa Adriana. Cum se ajunge-cu autobuzul, linia Cotral Roma-Tivoli care pleacă din staţia Ponte Mammolo,linia   B de metrou sau cu trenul, linia Roma-Pescara,staţia Tivoli.

Villa Gregoriana

excursii de o zi din roma

 • Ostia Antica. O sa aveţi partea de câteva ore bune de istorie şi chiar dacă nu sunteţi un fan al istoriei (eu fiind unul dintre ei) o să rămâneţi surprinşi cât de dezvoltaţi au fost romanii acum aproape 2000 de ani în urmă, dovezile găsindu-le printre ruinile foarte bine conservate: băi publice, baruri, pompieri, mori, brutarie. Cu se ajunge: cu metroul, linia B direcţia Laurentina până la Piramide şi de acolo trenul, linia Roma-Lido până la staţia Ostia Antica.

excursii de o zi din roma

 • Bracciano. Oraş medieval, castel şi lac în dotare. Cum se ajunge: pe Via Cassia şi apoi direcţia Bracciano. Se poate ajunge şi cu trenul, de la Roma Ostiense, directia Viterbo, staţia Porta Fiorentina.
 • Castel Gandolfo. Cunoscut în special datorită prezenţei Reşedinţei de vară a Papilor. Deasemeni, a prezenţei lacului vulcanic Albano şi a variilor vestigii arheologice ca: resturile vilei lui Domiţian, vila lui Publio Clodio Pulcro. Cum se ajunge: cu maşina, SS 7 Appia Nuova şi ieşirea 23 a Racordului, urmând indicaţiile pentru Castel Gandolfo. Cu trenul, din Gara Termini, linia Albano Laziali, staţia Castel Gandolfo iar cu autobuzul-COTRAL, din staţia Anagnina, linia A direcţia Roma-Castel Gandolfo.

Excursii de o zi din Roma (>5o km)

 • Tarquinia, Viterbo, Lazio. Se află la o distanţă de aproximativ 90km faţă de Roma şi este unul dintre cele mai bune locuri în care se pot vedea cel mai bine urme ale civilizaţiei etrusce cu faimoasele morminte pictate, acestea fiind incluse în Patrimoniul UNESCO. Cum se ajunge: cu trenul, cu plecare din staţia Roma Ostiense, linia Roma-Ventimiglia. Cu maşina, autostrada A12 până la Civitavecchia şi apoi pe Via Aurelia.
 • Terni, Cascata delle Marmore, Umbria. Este cea mai înaltă cascadă artificială din Europa şi este împărţită în 3 praguri dintre care cel mai înalt are 80 m. Terni se află la o distanţă de aproximativ 130 km faţă de Roma. Cum se ajunge: cu trenul,linia Roma-Ancona din Termini, cu autobuzul de la Gara Tiburtina, linia Roma-Terni, cu maşina, Autostrada A1, ieşirea Orte.

excursii de o zi din roma

 • Napoli, Campania. Ooooo, câte sunt de văzut în Napoli dar pentru o singură zi te mulţumeşti cu: Castelul Nou, Castel dell’Ovo, domul din Napoli, Catacombele San Gennaro, Muzeul Arheologic, Capela San Severo. Distanţa faţă de Roma este de aproximativ 200 km. Cum se ajunge: cu maşina, autostrada Roma-Napoli, cu trenul din Gara Termini. O oră şi un pic pentru trenul cel mai rapid-Freccia Rossa şi cel mai scump, în jur de 40 E, 2 ore şi ceva pentru Intercity şi cu un cost de circa 20 E şi în jur de 4 ore pentru Interegionali dar cu un preţ de aproximativ 10 E.
 • Pompei,Campania. Oraşul cu destin tragic care a fost distrus de erupţia vulcanului Vezuviu în anul 79 d.H. După excavări au fost scoase la lumină construcţii în stare foarte buna, mozaicuri, obiecte şi decoraţiuni interioare. Distanţa faţă de Roma este de circa 230 km. Cum se ajunge: cu maşina, autostrada A1 până la Napoli apoi continuată cu autostrada spre Salerno. Cu trenul, de la Termini, linia Roma-Salerno.

Sursa foto

Tour-Pomepi

 • Siena, Toscana. Situată în deluroasa Toscană este despărţită de Roma de 230 km. Străzile înguste şi întortochiate încă mai păstrează atmosfera medievală. De văzut Piazza del Campo, Domul, Biserica Santa Maria della Scala, Muzeul Civic, Palatul Comunal, etc. Cum se ajunge: cu trenul, linia Roma-Chiusi(schimb)-Siena din Termini. Cu maşina, autostrada A1, iesirea Valdichiana  apoi Bettolle-Siena.

Domul din Siena-sursa foto

Cathedrale de Sienne (Duomo di Siena), Italie

 • Orvieto, Umbria. Oraşul cu rădăcini etrusce  ,,cocoţat” pe o culme de tuf vulcanic ascunde în subteranul său un întreag oraş săpat de locuitori în decursul secolelor, în special ca loc de refugiu în caz de asedii sau calamităţi naturale. Cel mai cunoscut obiectiv turistic din Orvieto este Domul. Dar lista continuă cu: Capela lui San Brizio, Puţul lui San Patrizio, Muzeul Civic, Muzeul Claudio Faina, Cimitirul Etrusc care se găseşte la baza colinei de tuf vulcanic. Distanţa faţă de Roma este de circa 130 km. Cum se ajunge: cu trenul, din Termini linia Roma-Firenze-Milano. Cu maşina, autostrada A1, ieşirea Orvieto.

Domul din Orvieto-Sursa foto

orvieto-duomo

 

4 comentarii Adaugă-l pe al tău
 1. Alina, e foarte buna informarea asta cu posibilitatile de excursii de o zi in imprejurimile Romei, dar in ceea ce priveste Villa d’Este… O cladire goala pusca, plina de igrasie, fara nici o placuta cu un minim de explicatii si cu pret de intrare ca la Luvru…

  1. Aveti dreptate, vila in sine nu are nimic spectaculos dar gradina cu multitudinea de fantani arteziene…superba, cel putin pentru mine. Cand spui Villa d’Este, te gandesti la gradina ei, ea este cea care atrage turistii. Dar va contrazic in legatura cu placutele, imi aduc aminte ca puteam citi informatiile in italiana, engleza si franceza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *