Nasoni, cişmelele Romei

nasoni

       Nasoni sunt acele cişmele pe care le întâlnim aproape la tot pasul şi care oferă gratuit apă potabilă rece, zi şi noapte,  însetaților. Tradus ar fi năsoaie datorită țevii înconvoiate prin care iese apa, asemănătoare unui nas mare. Nu sunt puține, circa 2500 pe teritoriul Romei, dintre care 250 se află în interiorul zidurilor. Primii 20 de nasoni au fost instalați în anul 1872, unii dintre ei mai ,,trăiesc” şi în zilele noastre. Majoritatea au un singur tub, dar sunt şi cei mai deosebiți şi mai bătrâni în acelaşi timp, puțini, ce-i drept, cu 3 tuburi. Aceştia din urmă au fost asemănați cu un dragon. Un exemplar se găseşte în Piazza della Rotonda, lângă Pantheon.

       Pe lângă faptul că apa este distribuită gratuit în toate cişmelele oraşului, un nou proiect se pregăteşte în folosul cetățeanului şi anume apă gazată gratuită. Numărul cişmelelor va creşte cu alte 100 de exemplare cu astfel de apă.

4 comentarii Adaugă-l pe al tău
      1. Aaa, acqua bolborosata :))) Imi aduc aminte de un coleg din scoala generala, care fusese si el o data in vacanta in Italia si ne ametea pe noi cu „acqua bolborosata”, „bombola de gaze”, „quattro mici con mustar” :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *