Roma, oraşul etern(elor) clişee

       Ce este un clişeu? Clişeu este atunci  când… Dex-ul spune ,,formulă stilistică, expresie etc. banalizată din cauza repetării excesive; șablon”. Vi se par cunoscute fotografiile de genul: turnul Pisa împins sau ridicat, turnul Eiffel în palme, soare sau luna în palme, aruncatul monedei în Fontana di Trevi, ei bine, toate sunt clişee, toată lumea le face, nimic nou sub soare. Fiecare avem măcar o poză în ipostazele de mai sus, poate nici nu credeau că şi alte sute de persoane au pozat în acelaşi fel, aşa cum am crezut eu când m-am pupat cu Sfinxul din Bucegi, ce inventivă m-am considerat 🙂 sau tocmai din acest motiv au ales să se fotografieze în acea postură, dacă ceilalți au făcut, tre’ să fac şi eu, să moară ,,dujmanii” când le vor vedea pe rețelele de socializare. Simple fotografii sau anumite activități repetate şi reproduse la nesfârşit, devin la un moment dat clişee. Însuşi faptul că vorbesc despre clisee este un clişeu. Deci, pregătiți-vă de un articol clişeos, cu mine ca model demonstrativ. 🙂

*Ideea o am de mai mult timp în minte şi cred că mi-a luat cam 1 an să obțin toate pozele.

 • Că tot am amintit-o la început, aruncatul monedei în Fontana di Trevi. Că vrei să te întorci la Roma sau că vrei să ți se îndeplinească o dorință, simplu, arunci moneda. Dacă n-ai făcut treaba asta, consideră-ți vacanța incompletă. N-am fotografie că se lucrează, revin prin septembrie, dar ştiți despre ce vorbesc: se ia moneda şi se aruncă peste umărul drept.
 • Sărituri, țopăieli şi pozarea papucilor în preajma obiectivelor turistice. N-are farmec poza dacă stai cu picioarele pe pământ, aşa că tu şi alte sute, mii de persoane vreți să faceți poze săritoare, unice, desigur. Sau dacă stai, tre’ să tragi în poză şi papucii. Ştiați că de fiecare dată când te pozezi țopăind un copac este tăiat în Amazonia? Salvați pădurea amazoniană. :))

DSC01360

 • Testarea sincerității la Bocca della Verità. Totul e o chestiune de marketing. Se găseşte un capac de gură de canal, interesant ca aspect, ar fi un păcat să se arunce, aşa că îl poziționează într-un loc ca decor şi se inventează o legendă interesantă. Urmând legenda, se filmează şi o scenă într-un film celebru şi aşa ajunge un must see. Fiind un must see, oamenii vin buluc şi mai stai şi la coadă, o luuuungă coadă.

DSC01340

 • Gelato la Giolitti. Giolitti este una dintre cele mai vechi gelaterii din Roma, se năştea demult, în anul 1900. Faptul că Michelle Obama şi fiicele sale au venit la Giolitti să încerce înghețata romană şi recomandările datorate acestui fapt, l-au propulsat printre activitățile de încercat în vacanța la Roma. Gelateriile din centru nu-şi permit să facă înghețată rea, nu doar Giolitti.

DSC_0013

 • Să te agăți (la modul figurativ) de toate statuile/obeliscurile sau alte obiecte pentru a crea un legătură sau dacă eşti mai inventiv, să reconstruieşti diferite scene.

1794734_435678766560420_1717002469_n

 • Să pui cap la toate statuile decapitate. Recunosc că m-am distrat copios prima dată. Se întâmpla la Termele lui Dioclețian, raiul statuilor fără cap şi niciuna nu a fost ocolită de frumoasa-mi țeastă.

10660303_557325437729085_2979732615152955203_n

 • Şi expresiile pot fi clişee, pe cât de adevărate unele dintre ele, pe atât de supărătoare auzindu-le la nesfârşit. Din noianul de expresii clişeice, premiul întâi cu coronită merge la ,,Roma, muzeu în aer liber”. Deşi, această expresie am întâlnit-o şi în descrierea Florenței, Sienei, Barcelona şi cred că lista continuă cu orice oraş care are ruine. Urmează: Oraşul Etern, Oraşul celor 7 coline, leagănul creştinismului. Expresii repetate, repetate până la irelevanță. Nu putem nega faptul că aceste comparații atrag turiştii începători care au nevoie de astfel de expresii, considerate, aş putea spune, puncte de reper.

Ei, şi acum ce facem? Continuăm pe acest drum bătătorit sau ne gândim ce vrem cu adevărat, să vedem şi să facem ce ne taie prin propriul cap, să ne transformăm vacanța în ceva unic, specifică fiecărui individ, nu doar să facem ceva pentru că se face.

8 comentarii Adaugă-l pe al tău
 1. Jos clișeele! Să facem noi altele!
  Propun o poză cu înghețata/felia de pizza/furculița cu paste și obiectivul turistic pe fundal. O poză cu carabinierii, o altă poză sub un pin roman și una cu capul sub cișmea!
  Acum sunt în faza în care mă bucur pentru orice om care e pentru prima oară la Roma, aibi milă și tu!

  1. :)) Imi plac propunerile tale, sa le lasam pe cele vechi si sa le abordam pe cele noi.
   Mila is my second name (am vrut sa scriu in romana, n-avea farmec). 😀

 2. ptiu ca nu am facut nimic din astea. 🙂 si am fost de 2 ori la roma. hardly likely sa revin decat in tranzit

 3. Si Soarele saracul a ajuns „motiv de cliseu” – pe asta l-am bifat si eu! :)) Ce senzatie sa tii Soarele in mana! :P:P

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *