Peștera Devetashka, minunea geologică a Bulgariei

Data: 11.09.2023

Peștera Devetashka este una dintre cele mai frumoase și cunoscute peșteri din Bulgaria. Eu o consider cea mai frumoasă peșteră dintre cele vizitate de mine. Spectaculoasă!

Este situată în apropiere de satul Devetaki, pe malul drept al râului Osam. De la drumul principal am mai mers circa 500 m pe un drum neasfaltat până în parcarea generoasă din apropiere. Casa de bilete este amenajată pe o platformă pe partea stângă, iar după ce am trecut de ea, am mai găsit câteva tarabe cu suveniruri. Am ajuns târzior, era în jur de 17:30, oamenii se pregăteau să plece acasă.

Am trecut podul peste râu și deja zărim intrarea. N-ai fi bănuit că în acel deal nu prea înalt se află ceva interesant, cu atât mai puțin o peșteră de așa amploare.

pestera devetashka

Am intrat printr-un portal imens, 30 m înălțime și 35 m lățime, și am ajuns într-o sală cu dimensiuni impresionante, cu o suprafață de 2400 mp și înălțimi ce variază între 60 și 100 m. Deși știam cum arată, tot am avut un șoc când am ajuns. Nu eram pregătită.

În capătul sălii mari se află alte două secțiuni ale peșterii, una pe cursul pârâului formând o altă încăpere cu o lungime de circa 2 km, iar cealaltă către dreapta, intrând în stâncă. Accesul la cele două încăperi este restricționat.

pestera devetashka

Cele 7 ,,ferestre” din tavan de diferite dimensiuni permit razelor solare să pătrundă în interior formând un ecosistem aparte. Micul pârâu care o străbate ajută și el, astfel aici s-a dezvoltat o vegetație care s-a adaptat la viața în semiîntuneric.

pestera devetashka

pestera devetashka

pestera devetashka

pestera devetashka

De asemenea, peștera este casă pentru multe vietăți: 82 specii de păsări, 12 specii de amfibieni, 34 de specii de mamifere, dintre care patru specii sunt incluse pe lista roșie a speciilor amenințate și 15 specii de lilieci. Totuși, liliecii formează cele mai mari colonii, 35.000 de exemplare, cu aproximație. Și totuși nu am văzut nici măcar exemplar, doar câțiva porumbei. Sigur că nu stau la intrare să fie călcați în picioare sau deranjați de către vizitatori.

Un alt aspect interesant este acela că peștera a fost locuită încă din cele mai vechi timpuri. Au fost găsite vestigii care datează de acum 70000 de ani. Cercetările și excavațiile arheologice au arătat că și în perioadele următoare a fost locuită: Neolitic, Epoca bronzului și fierului, Evul mediu.

Important de știut: accesul este interzis în galeria uscată între 25 mai și 31 iulie, iar în cea umedă care oricum este închisă publicului larg, între 1 noiembrie și 1 aprilie.

Preț bilet: 3 leva/adult, parcare gratuită.

Peștera Devetashka a fost una dintre atracțiile din road trip-ul nostru prin Bulgaria, din perioada 10-17 septembrie. Take a look! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *