În jurul a două trasee pe care voiam să le facem în munții Rila am croit un circuit care cuprindea mai multe locuri naturale din Bulgaria. Veneam pentru a doua oară în vizită la vecinii de la sud de Dunăre, prima dată traseul s-a desfășurat mai mult în lungul litoralului, acum urma să pătrundem mai mult spre centrul țării.
Înainte de a pleca am cumpărat vigneta (sau vinieta) care este obligatorie și poate fi cumpărată atât din vamă, cât și online. Noi am mers pe a doua variantă. Am intrat pe site-ul oficial, am selectat limba română din dreapta sus unde este globul și am urmat pașii. Trebuie ales tipul mașinii, perioada și adăugat numărul de înmatriculare. Noi am luat pentru o săptămână și a costat 34 lei, echivalentul a 13 leva. Apoi am primit confirmarea pe email, noi am ales să o și printăm că nu se știe ce se poate întâmpla.
Pentru a ieși din țară am avut nevoie doar de documentele noastre: carte de identitate sau pașaport și certificatul de înregistrare al mașinii.
- Ziua 1
Am plecat dimineață din Focșani, iar în jur de ora 9 am trecut vama pe la Ruse. La aproximativ 40 km se află primul obiectiv din road trip-ul nostru, Peștera Orlova Chucka.
Este a doua peșteră ca mărime din Bulgaria cu o lungime de circa 13.4 km, dar pentru vizitare sunt amenajați în jur de 3 km. Peștera s-a format în urmă cu 2.5 milioane de ani și a fost albia unui râu. Înălțimea ei variază de la 45 m până la 1 m, zone unde am practicat mersul piticului.
Vizitarea ei se face doar cu ghid și fiecare tur începe la oră fixă, între 10:00 și 17:00 (ultimul tur), în perioada 01.04 – 31.10. Ghidul a fost foarte amuzant, n-am înțeles nimic din ce a zis, mai rupea câte un cuvânt în franceză și română, dar bulgarii s-au distrat copios.
Preț bilet: 10 leva/adult
Biletul poate fi plătit atât cu numerar, cât și cu cardul fizic, nu prin intermediul aplicației de pe telefon sau smartwatch.
Hotnitsa a fost următoarea oprire pentru a vedea cascada. Însă neavând internet deoarece planul nostru era să cumpărăm o cartelă locală, dar nu am găsit până am ajuns în localitate, nu am reușit să ajungem la ea. Navigația mașinii ne-a adus până în Hotnitsa, dar nu găsea cascada, așa că am plecat dezamăgiți.
Mănăstirea Preobrazhenski sau Schimbarea la Față se află la câțiva kilometri de Veliko Târnovo și ne-am abătut 2 km de la drum pentru a o vizita. Este a patra ca mărime din Bulgaria și cea mai mare din jurul orașului Veliko Târnovo. Biserica mănăstirii este pictată în întregime, atât interiorul, cât și exteriorul. Pe lângă aceasta se află clopotnița și câteva clădiri, unele lăsate în paragină.
Preț bilet: 3 leva/adult
Ne-am cazat în Veliko Târnovo, la hotelul Park Hotel Asenevtsi, iar după check in am luat la pas orășelul, începând cu Fortăreața Tsarevets. Și aici am plătit cu cardul biletul deoarece nu am găsit niciun schimb valutar.
Fortăreața este un simbol al orașului și este vizibilă din mai multe puncte. Fostă capitală a Țaratului vlaho-bulgar în perioada 1185 – 1393, a găzduit palatul țarilor și biserica Patriarhiei. În 1393 a fost asediată timp de trei luni de către otomani, pe care au cucerit-o, marcând astfel sfârșitul Imperiului Bulgar.
Preț bilet: 10 leva/adult.
Apoi ne-am îndreptat către centrul istoric pe străzile Stambolov și Gurko, Piața Stambolov, cartierul Varusha. La Cetatea Trapezitsa nu am mai urcat, am admirat-o de la Fortăreața Tsarevets.
- Ziua 2
Am început ziua căutând un schimb valutar și un magazin de unde să cumpărăm cartelă. După ce am rezolvat situația, ne-am îndreptat către Arbanasi, dar nu înainte de a ne opri la Biserica Adormirea Maicii Domnului.
În Arbanasi ne-am oprit întâi la Mănăstirea Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni, era în drumul nostru și i-am dedicat câteva minute.
După ce am parcat mai sus, i-am luat la pas străduțele. În mintea mea era ca un Nessebar la munte, dar nu a fost tocmai așa. Am ajuns la Biserica Mihail și Gavril, Biserica Nașterii lui Iisus, cea mai veche din orășel, Casa-muzeu Konstantsalieva și printr-un părculeț.
Prețul standard la biserici și muzeu era de 10 leva.
Canionul Emen este o arie protejată din anul 1980 și a fost primul traseu eco din Bulgaria. Podețele nu au mai fost întreținute și s-au degradat, se pot observa pe parcurs, dar nu pot fi folosite. Noi am pus pe navigație Eco Trail Emen Canyon și ne-a dus la începutul traseului și poteca pe deasupra canionului. Priveliștile sunt superbe și ar trebui să fie și o cascadă pe undeva, nu am găsit-o chiar dacă am coborât până la lac.
Acces gratuit.
Cascadele Krushuna sunt considerate cele mai mari căderi de apă din travertin din Bulgaria. Sunt formate dintr-o serie de trepte de diferite dimensiuni, iar pe alocuri se formează bazine naturale. M-a dus un pic cu gândul la Cheile Nerei și Cascada Beușnița. Am ajuns într-o perioadă mai secetoasă, iar debitul era destul de scăzut, totuși frumusețea lor nu poate fi contestată.
Preț bilet: 5 leva/adult, iar parcarea 3 leva.
Peștera Devetashka este una dintre cele mai frumoase și cunoscute peșteri din Bulgaria. Eu o consider cea mai frumoasă peșteră dintre cele vizitate de mine. Spectaculoasă! Deși știam cum arată, tot am avut un șoc când am ajuns. Are ,,ferestre” în tavan, un mic pârâu care o străbate și multe vietăți, dintre care patru specii sunt incluse pe lista roșie a speciilor amenințate. Totuși, liliecii formează cele mai mari colonii.
Preț bilet: 3 leva/adult, parcare gratuită.
Ne-am cazat în Sapareva Banea, la Kot Garden Guesthouse, pentru a fi mai aproape de intrarea în traseul din ziua următoare.
- Ziua 3
Era ziua în care urcam în munții Bulgariei, iar primul traseu ales a fost Circuitul celor 7 lacuri din Rila. Acestea sunt de origine glaciară, situate între 2095 (Lacul de Jos) m și 2535 m (Lacul Lacrima) și sunt conectate între ele prin mici pâraie.
Am urcat cu telescaunul de la 1585 m la 2100 m, timp de 25 minute, apoi am parcurs 12 km printre cele mai frumoase lacuri glaciare și am urcat în creastă să le vedem pe toate de la înălțime. Traseul a durat în jur de 6 ore, toate pauzele incluse. Am avut noroc de o vreme superbă și deși erau anunțate 10 grade, am stat în tricou sau bluză tehnică subțire.
Prețul biletului la telescaun a fost 25 leva/adult, iar parcarea 5 leva.
Cazare în Boroveț, la Borovets Gardens, două nopți.
- Ziua 4
- Ziua 5-7
Dimineața, în jur de ora 10:00, am plecat către Sunny Beach. Am vrut și două zile de relaxare la malul mării. A trebuit să parcurgem în jur de 400 km, am mers aproape în totalitate pe autostradă și i-am parcurs în circa 4 ore. Totuși, înainte să ajungem la hotel, ne-am abătut 30 km pentru a vizita Sozopol.
Din punct de vedere al arhitecturii seamănă cu Nessebar, cu căsuțele din piatră și lemn. Dacă ar fi să aleg, mai mult mi-a plăcut Nessebar. Și asta datorită bisericilor care se aflau la tot pasul. Dar nu pentru că sunt o persoană credincioasă, ci pentru că îmi place foarte mult estetica lor.
Ne-am plimbat pe străduțele înguste, am ajuns la plajă, pe faleză, iar la fiecare pas am dat peste baruri și magazine cochete care încântau atât vizual, dar și prin ceea ce vindeau: dulciuri, băuturi, cosmetice și suveniruri.
Abia după amiază am ajuns la hotel în Sunny Beach, unde am stat 2 nopți la Planeta Hotel and Aquapark. A fost bine având în vedere perioada scurtă, dacă ar fi fost mai lung sejurul, aș fi preferat ceva mai aerisit, cu mai multe locuri de relaxare în aer liber.
Ziua plecării am început-o devreme, cu un răsărit colorat.