Iordania pe cont propriu: informații utile și traseu

Îmi doream foarte mult să ajung în Iordania, 3 mari dorințe aveam: să plutesc în Marea Moartă, să mă plimb prin Wadi Rum și să vizitez Petra. Am citit, am calculat și apoi m-am pus pe organizat. Am ales perioada 13-18.11.2022 pentru că atunci erau mai ieftine biletele de avion. Nu voiam să fie prea în iarnă, îmi era frică să nu fie prea frig și să nu putem face baie în Marea Moartă.

Biletele de avion

Am zburat cu Ryanair, iar biletul de avion a costat  73 euro de persoană, cu bagaj mic de mână inclus. Ulterior am achiziționat și o prioritate pentru a avea și un troler de 10 kg, tot bagaj de mână.

Orarul de zbor a fost destul de bun, am aterizat la 21:35, iar returul a fost la ora 11:05, așadar ne-au rămas 4 zile pline pentru vizite.

Viza și Jordan Pass

Pentru a intra în Iordania, românii au nevoie de viză. Aceasta poate fi luată din aeroport și costă 40 Jod (aprox. 270 lei). O variantă convenabilă este achiziționarea Jordan Pass-ului care este disponibil în 3 categorii, diferența fiind făcută de numărul de intrări la Petra. Noi am ales prima variantă, Jordan Wanderer, cu o singură intrare la Petra. Pe lângă aceasta, este inclusă viza și intrări la peste 40 de atracții turistice. Jordan Pass-ul poate fi cumpărat doar online (https://www.jordanpass.jo) și pentru o ședere de minim 3 nopți în Iordania. Am plătit 70 Jod (circa 427 lei). Am vrut să vizităm și locul unde a fost botezat Iisus, accesul nu este inclus în Jordan Pass, dar dacă este cumpărat o dată cu acesta costă 8 Jod în loc de 12 Jod, cât costă la fața locului.

Important de știut, există și o taxă de procesare când se plătește Jordan Pass-ul,  7 sau 10 Jod, nu mai știu exact. Per total, ne-a costat 565 lei de persoană.

Nu se plătește viză dacă intrarea în țară se face  prin aeroportul din Aqaba.

Un alt lucru important este completarea formularului pentru generarea unui cod QR. Nu ne-a întrebat nimeni de el, dar trebuie făcut și acest pas. Completarea lui se face pe acest site: www.gateway2jordan.gov.jo .

Transport

Pentru a avea libertatea de mișcare și să nu pierdem timp prețios așteptând mijloacele de transport în comun, am închiriat o mașină. Pe site-ul discovercars.com am găsit cele mai bune prețuri. Am avut o Kia Cerato pentru care am plătit 187 euro pentru 5 zile, inclusă și asigurarea de 31 euro. A fost nevoie și de un depozit, noi am preferat să lăsăm cash, 450 euro, bani pe care i-am primit înapoi când am returnat mașina și s-a făcut constatarea că nu am stricat nimic. Se poate și cu cardul.

Asigurarea este opțională, noi am adăugat-o pentru că nu am vrut să riscăm, mai ales că citisem înainte că traficul este haotic, nu se respectă semnele de circulație, etc. Prostii. Nu diferă cu mult față de traficul din orașele românești  la orele de vârf. Doar pietonii sunt dezavantajați, nu li se dă prioritate chiar dacă este trecere.

Șoferii adoră să claxoneze, foarte mult, fără motiv.

În cele 5 zile am parcurs 889 km, iar combustibilul a fost 75 Jod (circa 506 lei).

Drumurile sunt destul de bune, unele mai mult, altele mai puțin. Denivelările pentru reducerea vitezei se întâlnesc foarte des, multe nu sunt semnalizate și nici nu sunt vopsite, au aceeași culoare ca asfaltul. Am luat câteva pentru că le-am văzut prea târziu, noroc că nu am avut viteză mare.

Poliția este prezentă pe autostrăzi. Deși citisem că fac controale multe, pe noi în cele 5 zile nu ne-a oprit nici măcar o dată. Era să oprim din greșeală crezând că e pentru noi semnul, dar era pentru mașina din spatele nostru.

Cash sau Card

iordania

Noi am avut euro pe care i-am schimbat în dinari iordanieni. Am schimbat 100 euro în aeroport pentru a cumpăra cartela și a alimenta, apoi am mai schimbat în Amman și la Petra. Deși aveam și cardurile, nu am rămas niciodată fără Jod. Ca fapt divers, magneții de la Jerash i-am plătit în lei.

Nu toate hotelurile acceptă plata cu cardul, am știut dinainte, de când am făcut rezervarea, așa că eram pregătiți cu numerar. Cu cardul am plătit o cazare și niște beri la un magazin.

Internet

Iordania nu se află în spațiul SEE, iar tarifele pentru roaming sunt foarte mari. Când am ajuns în aeroport am luat o cartelă locală cu internet și minute. Am ales rețeaua Orange. Pentru turiști au două variante: Visitors Line Extra, 30 Jod (circa 203 lei)  cu 60 GB internet, minute și sms nelimitat în Iordania, 60 minute internaționale, 30 sms internaționale, valabilă 90 zile și Visitors Line, 15 Jod (circa 102 lei) cu 20 GB internet, minute și sms nelimitat în Iordania, 20 minute internaționale și 10 sms internaționale, valabilă 30 zile. Noi am ales prima variantă, fiind 5 persoane, am zis să ne ajungă. Am avut un telefon de rezervă în care am pus cartela și l-am folosit ca modem. Băiatul de la ghișeu ne-a ajutat cu configurarea  cartelei în telefon, o grijă în minus.

Mâncarea

Nu am fost deloc impresionată de mâncarea lor, nu voi intra în detalii. În general este foarte scumpă. Am mâncat la Petra într-un restaurant un fel de mâncare (nu i-am reținut numele) cu orez și două bucăți de carne pe care am dat 12 Jod (circa 81 lei). Exagerat, dar am zis să încerc ceva local. Nici măcar nu a fost bună. Tot aici, am cerut apă minerală carbogazoasă, ne-a adus San Pellegrino care a cost 6 Jod (circa 41 lei) sticla de 1 L. Am văzut la sfârșit că a costat atât, nu era trecută în meniu. Nu am crezut că poate fi diferență așa mare între apa plată și cea carbogazoasă.

Alcoolul

iordania

Când a fost vorba de alcool, am avut două probleme: nu prea se găsește, doar în magazinele Liquor Store, iar când găseam era scump. O bere de 0,5 ml la astfel de magazine este în jur de 3 Jod (20 lei), iar în zonele turistice, 6-7 Jod sau mai mult.

Itinerariu

Nu am stat atât de mult pe cât mi-aș fi dorit, am stat 5 nopți și am avut 4 zile pline pentru vizite.

Ziua 1: am aterizat în Amman, la ora 21:35 și ne-am cazat în centrul orașului, The Boutique Hotel Amman.

Ziua 2: am vizitat Cetatea Ammanului și Teatrul Roman. Apoi am plecat către Jerash, una dintre cele mai bine conservate așezări romane din lume, situat la circa 50 km de Amman. Seara ne-am cazat la Marea Moartă, Ramada Dead Sea, cea mai frumoasă cazare pe care am avut-o în Iordania, dar și cea mai scumpă.

Ziua 3: dimineața ne-am bălăcit în Marea Moartă, hotelul are zonă de plajă privată și accesul a fost gratuit pentru cei cazați. Apoi am plecat către locul unde a fost botezat Iisus Hristos. Seara am avut cazare la Petra, iar pe drum am mai făcut o oprire la Marea Moartă pentru poze. Am inclus și Castelul Kerak în itinerariul nostru. Ne-am cazat la Rose City Inn.

Ziua 4: am vizitat Petra până după amiază, apoi am plecat către Wadi Rum unde am avut cazare la Nael Beduin Camp.

Ziua 5: am făcut o plimbare de 3 ore cu jeep-ul prin deșert, după care am plecat către Amman cu oprire la Fortăreața Umm ar Rasas. Ne-am cazat în apropiere de aeroport, la Tunaib Plaza.

Ziua 6: la ora 11:05 am avut zbor către București.

Preț final pentru două persoane: 1070 euro.

2 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Buna ziua. Luni, pe 6 Martie, avem bilete pt Amman. Vreau sa cumpăr jordan pass, dar după ce am completat toate datele, m am împotmolit la dată. Pt ca îmi apare de la data de 15 Martie in colo. Nu știu ce data trebuie sa selectez. Noi pe 6 intrat in Amman.

    1. Bună seara! Am făcut o simulare acum și întrebarea este câte nopti petreceți în Iordania. Nu mai știu dacă după acest pas mai întreabă o dată.
      Sper că ați rezolvat problema. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *