Iordania, ziua 1: Cetatea Ammanului și Jerash

Data: 14.11.2022

După micul dejun și după ce am eliberat camera am luat la pas Ammanul. Punctele noastre de interes erau Cetatea și Teatrul Roman. Fiind cazați în centrul istoric al orașului, până la cetate am făcut 15 minute pe jos.

La casa de bilete am arătat Jordan Pass-ul, accesul în sit fiind inclus, alături de alte 40 de atracții ale Iordaniei.

Cetatea este considerată un sit important, deoarece a avut o istorie îndelungată de ocupație de către mai multe civilizații importante. Majoritatea clădirilor încă vizibile sunt din perioada romană, bizantină și omeiadă. Ne-am plimbat circa o oră printre ruine, citind informațiile de pe panouri. Am admirat Palatul Omeiad, Templul roman a lui Hercule, Poarta lui Amon, Biserica Bizantină, Rezervorul omeiad cu apă.

cetatea ammanului
În fundal, Palatul Omeiad
cetatea ammanului
Templul lui Hercule
cetatea ammanului
Rezervorul omeiad cu apă

Cetatea este situată pe un deal, de unde am putut admira orașul de sus. Ammanul e mai frumos de la distanță.

Și Teatrul Roman se vede de aici, dar am coborât să-l vedem și de aproape.

Teatrul Roman văzut de la Cetatea Ammanului

Teatrul a fost construit în timpul domniei împăratului Antoninus Pius și are o capacitate de 6000 de persoane. În anul 1957 au început lucrările de restaurare, fiind adăugate două mici muzee: Muzeul Folclorului și Muzeul Tradițiilor populare, situate în stânga și dreapta scenei.

Lângă teatru se află Odeonul, un teatru roman mai mic, cu o capacitate de 400 de persoane, unde, ocazional, se țin concerte.

Apoi am luat mașina și am plecat către Jerash, oraș situat la 50 km de Amman, spre nord. Jerash este considerat unul dintre cele mai mari și mai bine conservate situri de arhitectură romană din lume aflate în afara Italiei. A fost fondat de Alexandru cel Mare, dar prosperitatea a cunoscut-o pe timpul Imperiului Roman.

Accesul este inclus în Jordan Pass, la casa de bilete doar l-au scanat. După ce am ieșit din zona tarabelor, am ajuns la Arcul lui Hadrian. Acesta a fost construit de locuitorii orașului cu ocazia vizitei lui Hadrian în anul 129-130 d.H.

Am trecut pe sub arc, iar în stânga am găsit Hipodromul, unde aveau loc întreceri cu care romane și cai. Am continuat pe lângă hipodrom, până la Poarta din sud și am ajuns la Piața Ovală. Aceasta este mărginită de coloane, 56 la număr. Era folosită pentru adunări publice, dezbateri, promenade, parade victorioase.

jerash
Poarta din sud
jerash
Piața Ovală

Șirul de coloane a continuat și pe Cardo Maximus, drumul principal care făcea legătura între nordul și sudul orașului. Păstrează și astăzi pavajul original, este lung de circa 800 metri și circa 500 de coloane. Drumul e chiar impresionant, la vremea lui era plin de magazine de diferite tipuri, artiști și meșteșugari.

jerash
Cardo Maximus

Am trecut pe lângă Nymphaeum, o fântână impresionantă din anul 191 d.Hr., Macellum, loc pentru comerțul de produse alimentare, Catedrala (450, 455 – 749 d.Hr.), cea mai veche biserică bizantină din Jerash, Băile romane și am ajuns la Poarta din Nord. În apropiere este Teatrul din Nord, folosit ca spațiu de întâlnire a consiliului municipal, dar și ca recitaluri pentru muzică și poezie.

jerash
Teatrul din Nord
jerash
Poarta din Nord

În continuare am trecut pe lângă Templul lui Artemis (150 d.Hr.), placat cu marmură și decorațiuni bogate și Biserica Sf. Teodor (494/496 – 749 d.Hr.), construită cu blocuri de piatră de la alte structuri romane.

jerash
Biserica Sf. Teodor

Aici am văzut o șopârlă foarte mare, chiar dacă a fost foarte rapidă, tot am reușit să o imortalizez.

Lângă biserică se află un complex format din trei biserici care împart același atrium: Biserica Sf. Gheorghe, Biserica Sf. Ioan Botezătorul și Biserica Sf. Damian și Sf. Cosmos.

Am coborât către Templul lui Zeus, ridicat în anul 162/163 d.Hr.,  și Teatrul din Sud, construit în timpul domniei împăratului Domițian, 90-92 d.Hr.

Aici am încheiat turul Jerashului. Recomand vizitarea lui, fie că ești iubitor de istorie sau nu.

Am ajuns în Iordania cu așteptări foarte mari. Se spune că atunci când ai astfel de așteptări, rămâi dezamăgit, în final. Dar nu și când este vorba de Iordania. Era doar prima zi și eram uluită de frumusețea acestei țări. Și urma să vizităm Petra, Wadi Rum și Marea Moartă, superlativele Iordaniei.

Iordania, ziua 2: Marea Moartă, locul unde a fost botezat Iisus și Castelul Kerak

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *