Monumentul lui Vittorio Emanuele II

Monumentul lui Vittorio Emanuele sau Vittoriano

 

monumentul lui vittorio emanuele

            A fost construit în onoarea lui Vittorio Emanuele II, Părintele patriei (Padre della Patria). Proiectul monumentului a fost realizat de Giuseppe Sacconi în anul 1885. A fost inaugurat în anul 1911 dar finalizat în 1935.

            Albul marmurii de Brescia nu prea se încadrează în maroniul Romei creând o notă discordantă faţă de clădirile şi ruinile din jur.

                                       Monumentul lui Vittorio Emanuele văzut de pe cupola Basilicii San Pietro

monumentul lui vittorio emanuele

            Construcţia lui a stârnit polemici şi a atras critici, asta datorită demolărilor făcute în zonă. O importantă parte din colina Capitolină şi un vast cartier medieval au fost distruse. Datorită formei, a culorii şi a mărimii a mai fost numit şi ,,Tortul de nuntă” sau ,,Maşina de scris”. Cu toate acestea, nu poţi nega frumuseţea simplă a întregii clădiri dar complicată în detalii.

monumentul lui vittorio emanuele

monumentul lui vittorio emanuele

monumentul lui vittorio emanuele

         Intrarea în monument se face pe o scară largă care are de o parte şi de alta două sculpturi din bronz reprezentând Gândirea şi Acţiunea.

monumentul lui vittorio emanuele

            În exterior, în lateralul scării de acces se află două fântâni care reprezintă Marea Tireniană în dreapta şi Marea Adriatică în partea stângă. De ce tocmai aceste mări? Pentru că ele scaldă tărmurile estice şi vestice ale ţării.

                                                                      Marea Tireniană

monumentul lui vittorio emanuele

                                                                                   Marea Adriatică

monumentul lui vittorio emanuele

           În capătul scării se afla Altarul Patriei  cu statuia ecvestră a regelui Vittorio Emanuele II, opera lui Chiavadia. Sub  soclul statuii regelui se află statuia Zeiţei Roma iar la baza ei este Mormântul Soldatului Necunoscut în care au fost îngropate resturile unui soldat mort în Primul Război Mondial. Este o treaba simbolică, el fiind reprezentantul tuturor soldaţilor morţi pe câmpul de luptă şi care nu au putut avea parte de un mormânt cu numele lor.  În memoria lor arde încontinuu o flacără.

                                                                         Altarul Patriei

monumentul lui vittorio emanuele

monumentul lui vittorio emanuele

          Orice statuie sau basorelief are câte o semnificaţie, nimic nu este de umplutură. Aţi văzut basoreliefurile de la baza statuii lui Vittorio Emanuele? Acelea reprezintă cele 14 oraşe nobile ale Italiei unite- Genova, Milano, Bologna, Ferrara, Pisa, Mantova, Urbino, Palermo, Florenţa, Torino, Ravenna, Amalfi, Napoli, Veneţia. Cele care au ospitat sedii ale guvernelor nobiliare fiind considerate baze ale unirii. Aceastea au fost realizate de Eugenio Maccagnani. Iar coloanele, 16 la număr reprezintă cele 16 regiuni ale Italiei(în momentul construirii monumentului existau 16 regiuni, astăzi 20)- Piemonte, Lombardia, Veneto, Liguria, Emilia, Toscana, Marche, Umbria, Lazio, Abruzzo, Campania, Puglia, Basilicata, Sicilia, Calabria e Sardegna. Realizarea fiecărei statui şi coloane a fost înmânată  câte unui sculptor din regiunea respectivă.

Piazza Venezia de pe Monumentul lui Vittorio Emanuele

monumentul lui vittorio emanuele

Monumentul lui Vittorio Emanuele-cadru nocturn

monumentul lui vittorio emanuele

          Clădirea adăposteşte Museo del Risorgimento cu exponate care au legătură cu războaiele de independenţă italiene.

           De la terasa Quadrighe, din vârful monumentului te poţi bucura de o panoramă asupra oraşului care te lasă fără cuvinte. Colosseum-ul, Forul Roman, bisericile din centrul istoric, Piazza Campidoglio, Quirinale, toate dintr-o singură privire. Buget: gratis până la terasa unde este amplasat liftul şi 7,00 E pentru a urca şi mai sus.

Cum se ajungecu metroul, linia B,staţia Colosseo, cu tramvaiul, numărul 8 sau cu autobuzul: 40, 60, etc., depinde de zona de unde veniţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *